Stijlen, soorten en type

Alles over craft- bier soorten

Hier vind je info over de verschillende bierstijlen en welke soorten wij tot nu toe in een Box hebben gestopt.

Een hele grove indeling van biersoorten

Bierstijlen kun je grofweg indelen naar ondergistend, bovengistend en wilde of hybride gisting. Gisten zetten de suiker in de wort (het bier in voorbereiding) om in alcohol. Is dus best een beetje belangrijk. Onderop vind je meer over de type gisting.

Deze biersoorten hebben tot nu toe in een Box van de Beer gezeten

Biersoort Omschrijving
Ale Ale bier word gebrouwen zoals de Beer dat in het Verenigd Koninkrijk en Ierland kent. De ingrediënten en het brouwproces zijn bijna hetzelfde als bij het brouwen van pils. Het verschil zit vooral in het feit dat bij het mout ook een deel geroosterde gerst wordt toegevoegd. De toevoeging van geroosterde gerst is verantwoordelijk voor de amber- of koperachtige kleur van het bier. Ale is altijd bovengistend, terwijl pils ondergistend is.
Altbier
Amber Amber bier wordt soms gekoppeld aan bier van een hoge gisting. Echter is Amber opzich niet zo zeer een biersoort maar wordt het meer zo genoemd omdat de kleur dan Amberkleurig is. Deze kleur komt wanneer de brouwer een bepaald soort mout toevoegd tijdens het brouwproces. Een gedeelte van de gerst is namelijk wat zwaarder gebrand en zal kleurstoffen afgeven. Deze kleuren het bier. Ook zorgen deze granen voor een wat intensere smaak.
American Amber of Red Ale American Amber bier of Red Ale bier is bovengistend en de kleur is amberachtig. Het bier smaakt over het algemeen zacht en zoet, dankzij de kleurende moutsoorten die een karamelachtige smaak achterlaten. Amerikaanse invloed zorgt ervoor dat het wat fruitiger wordt.
American Barleywine American Barleywine bier varieert van amber tot dieprood in kleur. Een aroma en smaak van karamel en / of toffee maken vaak deel uit van het karakter, samen met een hoog moutige zoetheid. De fruitige smaak is goed aanwezig. Zoals met veel Amerikaanse versies van een stijl, is American Barleywine bier meestal meer gehopt en bitterder dan een British Barleywine.
American Brown Ale American Brown Ale bier heeft een karamelachtige en chocoladeachtige karakter en heeft een gemiddelde intensiteit qua smaak en aroma. Bruin bieren in Amerikaanse stijl hebben een duidelijke lage tot gemiddelde hopsmaak en een gemiddelde tot hoge hopbitterheid. De geschiedenis van deze stijl gaat terug tot Amerikaanse thuisbrouwers die werden geïnspireerd door Bruine ales en porters van de Britten.
American Double of Imperial Stout
American IPA American India Pale Ale bier (American IPA) is een goud tot amberkleurige bierstijl. De American IPA is te onderscheiden van de English IPA door de sterkere hopsmaak. Zoals bij bijna elke Amerikaanse bierstijl komen ook hier fruitige smaken naar boven.
American Pale Ale (APA) American Pale Ale bier (APA) is de Amerikaanse benaming afgeleid van de IPA die gebrouwen werd door de Engelse. De American Pale Ale wordt gekenmerkt door de fruitige aroma's, afkomstig uit de Amerikaanse hopsoorten. Het bier is bovengistend en heeft een gemiddeld tot hoge hopbitterheid en de moutigheid is gemiddeld tot laag.
American Pale Wheat Ale American Pale Wheat Ale bier is een Amerikaanse versie van een Hefeweizen, deze bieren zijn meestal witgeel en troebel. Pale Wheat Ales doen qua uiterlijk denken aan een Hefeweizen. Duitse Weizen-smaken en aroma's van bananenesters en kruidnagelachtige fenolen worden niet herkent in deze stijl. De meeste gebruiken een aanzienlijk percentage tarwemout. Het hopkarakter kan variëren tussen laag en hoog, maar de meeste zijn gemiddeld bitter. Er kan enige fruitigheid zijn door de biergisting, hoewel de meeste een vrij neutrale biergisting gebruiken.
Baltic Porter Baltic Porter bier werd al in de achttiende eeuw in Engeland geproduceerd als een hooggistend biertje en bleef zo gedurende de tweede helft van de negentiende eeuw, toen veel brouwerijen hun porter een lager gistgehalte mee begonnen te geven.
Belgian IPA Belgische IPA bier is een donker amberkleurig biertje met een alcoholpercentage van ongeveer 8%. Het bier is voornamelijk bestemd voor de buitenlandse markt. In de Verenigde Staten wordt het op de markt gebracht onder de naam IPA, als zijnde een American India Pale Ale.
Belgian Pale Ale Belgische Pale ale bier is een Pale Ale in Belgische stijl en is goud tot koper van kleur en kan karamel- of geroosterde moutsmaak hebben. De stijl wordt gekenmerkt door een lage maar merkbare hopbitterheid, smaak en aroma. Deze bieren zijn geïnspireerd op Britse pale ales.
Belgian Strong Dark Ale Belgische Strong Dark Ale is nagenoeg hetzelfde als de Belgische Dark Ale maar duidelijk hoger in alcohol met meer karakter rondom. Het karakter van hop en mout kan variëren, maar de meeste Strong Dark Ales zitten vol met fruitige en sterke donkere moutaroma's. De meeste zijn licht op de hop. Al met al zijn de meeste van deze bieren pittig en alcoholisch.
Belgian Strong Pale Ale Belgische Strong Pale Ale bier is net als een Belgische Pale Ale en de sterke versies zijn ook troebel en licht gelig tot diep goud van kleur. Wat de Strong onderscheidt is een veel hoger alcoholgehalte dat kan variëren van heerlijk verborgen tot erg aanwezig. Verwacht een complex en krachtig biertje. Het karakter van hop en mout kan variëren, hoewel de meeste fruitig en behoorlijk hoppig zijn. Over het algemeen zullen de hopsmaak en het aroma laag liggen maar goed in balans.
Bier de Garde Bière de Garde bier is een amber tot bruinkleurig bier gemaakt in het noorden van Frankrijk het bier is meestal bovengistend en heeft een alcoholpercentage tussen de 6% en 8%. Smaak van een Bière de Garde is zoet, bitter en niet erg moutig.
Biere de Champagne Bière de Champagne bier is voor het eerst gebrouwen in België. Het bier ondergaat doorgaans een lange rijping. Sommige zijn zelfs grotrijp in de Champagnestreek van Frankrijk. De meeste zijn rijk aan alcohol en zeer koolzuurhoudend. Minder vaak kom je een gekruide versie tegen. De kleur van Bière de Champagne kan variëren van heel bleek goud tot donkerder bleek amber. Vaak gepresenteerd in flessen van 750 milliliter in gekurkte en gekooide champagne stijl.
Black IPA Black IPA bier is een recentere variant van IPA, met een karakteristieke zwarte kleur, te danken aan het gebruik van geroosterde mout, maar met het typisch aroma van de IPA-bieren.
Blackberry Milkstout
Blond Een blond biertje heeft vaak een goudgele kleur. Het blond bier recept is ondergistend bier en er wordt gebruik gemaakt van lichte moutsoorten. De smaak van blond bier valt onder Licht & Subtiel. De lichte mouten hebben over het algemeen niet zo’n over heersende smaak, waardoor je de hop en gist goed proeft. Met name Belgische blonde biertjes kunnen als fruitig worden ervaren. De Nederlandse blonde bieren zijn iets minder fruitig van smaak en vaak ietsjes bitterder dan die van de Belgen waardoor het automatisch zwaar blond of ook wel sterk blond bier is. Vooral de laatste jaren zijn IPA bieren erg in trek en dit zijn eigenlijk sterk gehopte blonde bieren. Je hebt veel verschillende blond bier merken zoals de Jopen blond bier is en erg bekende onder de bierliefhebbers. Blond bier kopen? Kijk of er bij ons een blond biertje in het pakket kan zitten en bestel zo’n box van de Beer.
Bock Wat is bokbier? Bokbier of bockbier is een sterk seizoensbier. Oorspronkelijk zijn bokbieren ondergistend, maar de laatste jaren zijn er in Nederland meer en meer bovengistende bokbieren op de markt gekomen. Je hebt verschillende bokbier soorten: een donkere variant wordt tussen oktober en februari verkocht (met een verkooppiek rond oktober en november) en wordt herfst bokbier genoemd vaak zijn herfst bockbieren rond de 6,5% maar tegenwoordig zijn er ook zwaardere herfst bokbieren te vinden. Vanaf de vastentijd tot mei wordt ook bokbier verkocht dat meestal blond of amberkleurig is en lentebock, lentebok of meibok wordt genoemd het al meestal zijn lentebok bieren tussen de 6,5% en 7,5%. Je hebt ook alcoholvrij bokbier voorbeeld hiervan is de Grolsch Herfstbier 0.0. Bij bockbier heb je overheerlijke bokbier recepten echt heerlijke seizoensgerechten wat met het bier gemaakt wordt of er gewoon naast: Stoofvlees bokbier of mosselen in bokbier zijn voorbeelden hiervan. Je ziet vaak na een bepaald seizoen bijvoorbeeld na de herfst dat de bokbier aanbieding naar boven komt drijven. De beste en lekkerste bokbieren daar zorgt de Beer wel voor. Bockbier kopen? Kijk of er bij ons een bok biertje in het pakket kan zitten en bestel zo’n box van de Beer.
Cream Ale Cream Ale bier is een stijl van Amerikaans bier die licht van kleur is en goed verzwakt. Crème Ale werd halverwege de 19e eeuw bij verschillende brouwerijen in de Verenigde Staten gebrouwd en bleef tot het begin van de 20e eeuw een zeer gelokaliseerde stijl met veel variaties. Tijdens het alcoholverbod in de Verenigde Staten is een groot aantal Canadese brouwers begonnen met het brouwen van Cream Ale, tot op zekere hoogte verfijnd. Na het einde van het verbod in de Verenigde Staten werd Cream Ale uit Canada populair en de stijl werd in beide landen opnieuw geproduceerd. Cream Ale heeft een lage hopbitterheid, matige moutigheid en zoetheid. Mout en hop domineren niet. Droog en licht zoet.
Dark Tripel
Doppelbock Doppelbock bier of dubbele bock is een sterkere versie van traditionele bock die voor het eerst in München werd gebrouwen door de Paulaner Friars. Historisch gezien was doppelbock rijk aan alcohol en zoet, en diende het dus als "vloeibaar brood" voor de broeders tijdens vasten, wanneer vast voedsel niet was toegestaan. Tegenwoordig is doppelbock nog steeds sterk - variërend van 7% tot 12%. Kleuren variëren van donker goud voor de lichtere versie tot donkerbruin met robijnrode tinten voor een donkere versie. Het heeft een grote, romige, aanhoudende schuimkraag. Het aroma is intens moutig, met wat geroosterde tonen en mogelijk ook wat alcohol. Donkere versies kunnen een chocoladeachtig of fruitig aroma hebben, de smaak is erg rijk en moutig, met geroosterde tonen en een merkbaar alcoholgehalte.
Dortmunder of Export Lager Populair geworden in de 19e eeuw in Dortmund, Duitsland, hebben deze bleekgouden pilseners een heerlijke smaak met tonen van mout. Qua bitterheid is de Dortmunder Pilsener verwant aan een Duitse Pilsner, mede vanwege de aromatische geur en de nogal droge toon in de mond.
Double Dark
Double IPA Double IPA bier (DIPA) is een sterke, hoppige stijl van Pale Ale. Deze bieren hebben een hoog gehalte aan mout en hop en een alcoholgehalte van minstens 7%.
Dubbel Dubbel bier is een type bovengistend bier, gewoonlijk met een hergisting op fles, doch niet altijd het geval. De kleur meestal is middel- tot donkerbruin. Dubbel heeft een lager alcoholpercentage dan tripel; gewoonlijk rond 7%.
Dubbel Bock Dubbel bock of doppelbock bier is een sterkere versie van traditionele bock die voor het eerst in München werd gebrouwen door de Paulaner Friars. Historisch gezien was doppelbock rijk aan alcohol en zoet, en diende het dus als "vloeibaar brood" voor de broeders tijdens vasten, wanneer vast voedsel niet was toegestaan. Tegenwoordig is doppelbock nog steeds sterk - variërend van 7% tot 12%. Kleuren variëren van donker goud voor de lichtere versie tot donkerbruin met robijnrode tinten voor een donkere versie. Het heeft een grote, romige, aanhoudende schuimkraag. Het aroma is intens moutig, met wat geroosterde tonen en mogelijk ook wat alcohol. Donkere versies kunnen een chocoladeachtig of fruitig aroma hebben, de smaak is erg rijk en moutig, met geroosterde tonen en een merkbaar alcoholgehalte.
Dunkelweizen Dunkelweizen bier is een bovengistend tarwebier en het bevat caramouten, waardoor een donkere kleur ontstaat. Hierdoor komt de karamel en chocolade smaak ook erg omhoog. De Dunkelweizen is merkbaar kruidig. De hopbitterheid van deze weizen is hetzelfde als alle andere weizen, vrij laag.
English Barleywine English Barleywine bier is sterk bier dat sterke moutkarakters heeft. Met veel verschillende kleuren en een kenmerkend hoog alcoholgehalte is dit een stijl die vaak verouderd is, omdat deze zich in de loop van de tijd goed ontwikkelt.
English Brown Ale English Brown Ale bier hebben twee varianten: een droge, geroosterde versie die naar afkomstig is uit Noord-Engeland en een zoetere, minder verzwakte bruine ale soort waarvan wordt aangenomen dat deze in het zuidelijke deel van Engeland vandaan komt. Beide bieden een geroosterde noot, een chocoladeachtig karakter dat wijst op bruine ales. De Engelse bruine ale soorten zullen niet zo hoppig of bitter zijn als hun Amerikaanse ales en geven de voorkeur aan Engelse hop en karakteristieke Engelse ale-gist. Het alcoholpercentage van dit bier is kenmerkend matig en bedraagt doorgaans niet meer dan 5,5 procent alcohol.
English IPA English IPA bier is een sterke versie van een Pale Ale. De Pale Ale in Engelse stijl wordt gekenmerkt door een stevige portie Engels hopkarakter en een verhoogd alcoholgehalte. Engelse gist geeft de smaak en de aroma een fruitig karakter en contrasteert met de aardse Engelse hoptoevoegingen. Anders dan de Amerikaanse IPA, vindt deze stijl een balans tussen mout en hop voor een meer complete smaak.
English Pale Ale English Pale Ale bier is een goud- tot bronskleurig biertje met een alcoholpercentage van 4,5% –5,5% met een merkbare, maar niet overweldigende hopbitterheid (30-45 IBU). Het hopkarakter en het aroma zijn niet heel erg aanwezig en enigszins kruidig van aard.
English Porter is een donker type bier, dat afkomstig is uit Londen en gemaakt wordt vanaf de achttiende eeuw. Het is een afgeleide van bruin bier, gemaakt uit bruine mout met veel hop. Het bier werd porter genoemd omdat de drank erg populair was bij straat- en rivierdragers (in het Engels porter).
Euro Pale Lager
Flanders Oud Bruin Oud Bruins is diep koper of bruin van kleur. Deze bieren (met name uit Vlaanderen) zijn zeer gevarieerd en worden vaak gekenmerkt door een lichte hint van azijn of zuurheid van melkzuur en licht zoete kruidigheid. Deze bieren hebben een lage tot gemiddelde bitterheid.
Free Style
Fruit of Vegetable Beer
Fruited Sour Fris-zuur bier met fruit
Gose Gose bier is een biersoort die van oudsher wordt gebrouwen in de Duitse steden Leipzig en Goslar. Gose bier is lange tijd compleet verdwenen geweest maar beleeft de laatste jaren een voorzichtige opmars. De moderne Gose wordt niet meer spontaan vergist. In plaats daarvan gebruikt de brouwer eigen gist en wordt de zure smaak verkregen door een melkzuurgisting. De zure smaak wordt vervolgens enigszins verlicht en verfijnd door de toevoeging van kruiden zoals koriander. Ook wordt Gose gezout. Een goede dorstlesser.
Gruit
Hefeweizen Hefeweizen is bovengistend, ongefilterd tarwebier wat vaak troebel is. De Duitse Hefeweizen is meestal vrij zoet en fruitig. De hefeweizen smaak die zich onderscheidt van het Nederlandse en Belgische tarwebier wordt veroorzaakt door de gist die gebruikt wordt in Beieren. De smaak is iets kruidig.
Herbed of Spiced Beer
Imperial IPA Imperial IPA bier is vaak sterk gehopt met een heeft over het algemeen een hoge alcoholpercentage. Het hopkarakter is fris en duidelijk door het gebruik van elke variëteit aan hop. Deze stijl wil het frisse, duidelijke karakter van hop laten zien.
Imperial Saison
Imperial Stout Imperial stout bier of Russian Imperial Stout wordt het ook wel genoemd, is een zwaar biertype en heeft een erg donkere kleur. Zo bevat een Imperial Stout al gauw 7-8% alcohol maar 12% tot 14% is niet ongewoon. Er bestaan zowel boven en ondergistende Imperial Stout bieren. Het bier is vaak ook erg bitter.
Inda Pale Lager
IPA Je hoort vaak de vraag: “Waar staat IPA voor bij bier?” Nou het antwoord is: India Pale Ale, afgekort IPA, is een bierstijl binnen de categorie Pale Ale. Het IPA bier werd voor het eerst gebrouwen in Engeland in de 19e eeuw en was bestemd voor de Londense markt. Vanaf de 17e eeuw had Engeland veel overzeese koloniën en al het bier voor de Engelse soldaten en burgers werd met behulp van schepen naar de andere kant van de wereld gebracht. Een zeilschip was bijna vijf maanden onderweg naar India - te lang om het gewone bier goed te houden. Nu wisten de Engelse brouwers dat het bier langer houdbaar bleef door er meer hop aan toe te voegen en het alcoholgehalte te verhogen. Vandaar dat al het exportbier wat zwaarder gehopt werd en daardoor IPA bier smaak wat bitterder was of waardoor het bier IPA genoemd werd. Zo ontstond gedurende de 18e eeuw India Ale. Veel later ontstond IPA Beer. Het IPA alcohol percentage zit vaak tussen de 5% en 7,5%. Ook binnen het segment IPA heb je verschillende IPA types zoals: Black IPA, Double IPA of zelfs de Triple IPA. Je hebt ook IPA bier uit Nederland. Bekende IPA bieren uit Nederland zijn: IPA van de Brouwerij ’t IJ en Jopen IPA die gebrouwen is in Haarlem. IPA bier kopen? Kijk of er bij ons een IPA biertje in het pakket kan zitten en bestel zo’n box van de Beer.
IPL (India Pale Lager) IPA maar dan met lagergist.
Irish Red Ale Irish Red Ale bier is bier dat in het recept een gematigde hoeveelheid ovenmout en geroosterde gerst gebruikt, wat het bier de kleur geeft waarnaar het is genoemd. Met een benaderbare hopbitterheid die in de mond rust, wordt dit typisch amberkleurige bier gebrouwen als een pils of een bier en kan het vaak een gemiddelde, snoepachtige karamelmoutzoetheid hebben. Deze stijl kan toevoegingen bevatten zoals maïs, rijst en suiker. Met tonen van karamel en toffee.
Irish Stout Irish Stout bier werd ontwikkeld omdat melk of zoete stout in het begin van de 20e eeuw een veel voorkomende stout was in Verenigd Koninkrijk. Daarom werd vooral in Ierland de niet-zoete of standaard stout gemaakt. Omdat standaard stout een drogere smaak heeft dan de Engelse en Amerikaanse zoete stouts, werden ze dry stout of Irish stout genoemd. Een van de bekendere Irish Stouts zijn de stoutbieren van Guinness.
Italian Grape Ale
Kellerbier of Zwickelbier
Kristalweizen Kristalweizen bier, ook wel "Kristal Weissbier" genoemd, wordt na fermentatie gefilterd om gist te verwijderen. Het resultaat is een kristalhelder weizen-bier zonder troebel. Kristalweizen Duits bier vertoont aroma- en smaakkenmerken die vergelijkbaar zijn met Hefeweizen.
Kuit / Saison Saison is een biersoort die van oorsprong komt uit de provincie Henegouwen in België. Saison bier werd veelal in de winter gebrouwen door de brouwers om gedronken te kunnen worden door de seizoensarbeiders in het oogstseizoen. De brouwers moesten wel in de winter door brouwen om zo te voorkomen dat de bieren over de houdbaarheidsdatum zouden gaan. De bieren hadden voor heen zo ongeveer 3% en werden gebrouwen met extra hop om zo de houdbaarheid te verlengen. Vandaag de dag wordt niet elk Saison biertje meer in Henegouwen gebrouwd. De meeste Saison bieren zijn ongefilterde goudblonde tot amberkleurige bieren van een bovengisting en hebben meestal een alcoholpercentage tussen de 5% en 6,5%. De saison bier smaak is vaak hoppig en/of gekruid. Hieronder een aantal criteria waar een het saison bier recept aan moet voldoen. Je mag van 2 punten afwijken om het als nog een Saison biertje te noemen: Bier van hoge gisting met nagisting, Gebrouwen in de provincie Henegouwen, Alcoholpercentage tussen de 5% en 6,5%, Donker blond tot amberkleurig, Dorstlessend, Goed gehopt en/of gekruid, Hoge vergistingsgraad (Dit zorgt voor droog bier), Verkrijgbaar in 75cl flessen, Vooral regionaal verkrijgbaar, Hoofdzakelijk gebruik van gerst mout, andere granen zoals tarwe zijn mogelijk. Ook binnen het Saison bierstijl zijn er verschillede soorten zoals de Imperial Saison. Saison bier kopen? Kijk of er bij ons een Saison biertje in het pakket kan zitten en bestel zo’n box van de Beer.
Lente bier Lente bier is bier dat door veel brouwers wordt gebrouwen voor natuurlijk het voorjaar. Het zijn vaak frisse, lichte bieren. Niet te verwarren met de Lentebock want de Lentebock is ondergistend.
Lentebock Lentebock bier behoort tot de lichtere bieren. Het alcoholpercentage ligt meestal rond de 6% en heeft een karamelachtige smaak. Zoals de naam al zegt wordt Lentebok bier alleen verkocht in de Lente. Andere namen voor Lentebock zijn Meibok en de Voorjaarsbok. Het tegenovergestelde van de Lentebock is natuurlijk de Herfstbok.
Low Alcohol Beer
Meibok De Meibok is lichter van kleur dan andere Bok bieren en heeft aanzienlijk meer hop maar heeft qua alcohol meer met de traditionele Bok. Meibok wordt voornamelijk geserveerd in het voorjaar en het bier is vaak verweven met lente festivals en andere feesten in mei.
Milk of Sweet Stout Milk Stout (ook wel Sweet Stout genoemd) is erg donker biersoort die wordt herkent aan zijn zoete en bittere smaak. Milk Stout is een van de stout soorten die weinig alcohol bevat. Het alcoholpercentage zit ongeveer tussen de 3% en 5%. De Milk Stout komt van oorsprong uit Engeland.
New England IPA (NEIPA) Deze biersoort wordt ook wel de troebele IPA genoemd. De New England IPA (ook wel NEIPA) is over het algemeen licht troebel en heeft meestal lager alcoholpercentage dan een reguliere IPA (Indian Pale Ale). De aanwezige bittersmaak bij een IPA komt niet geheel terug in deze bierstijl omdat er niet zoveel bitterhoppen worden gebruikt dan bij een New England IPA. Perfect biertje op de zonnige dagen in de tuin of terras om de dorst te lessen.
Pils Pils (ook pilsener of pilsner genoemd) is een soort bier dat voor het eerst door de Duitser Josef Groll in de stad Pilsen (Tsjechisch: Plzeň) in het voormalige Oostenrijk-Hongarije en het huidige Tsjechië werd gebrouwen. De naam is afgeleid van de naam van de stad. Pils bevat ongeveer 5% alcohol. Het is een ondergistend bier met een goudgele kleur. Pils komt het beste tot zijn recht bij een temperatuur van 4 graden Celsius.
Porter Is een donker type bier, dat afkomstig is uit Londen en gemaakt wordt vanaf de achttiende eeuw. Het is een afgeleide van bruin bier, gemaakt uit bruine mout met veel hop. Het bier werd porter genoemd omdat de drank erg populair was bij straat- en rivierdragers (in het Engels porter).
Quadrupel Dit seizoensbier wordt door bierkenners onder de categorie "gerstewijn" geplaatst. Het bier is sterker en bevat meer ingrediënten dan een tripel. Daarnaast heeft Quadrupel een hoog alcoholpercentage van om en nabij de 10%
Quadruppel
Red Ale American Amber bier of Red Ale bier is bovengistend en de kleur is amberachtig. Het bier smaakt over het algemeen zacht en zoet, dankzij de kleurende moutsoorten die een karamelachtige smaak achterlaten. Amerikaanse invloed zorgt ervoor dat het wat fruitiger wordt.
Red IPA
Red Wine Oatmeal Stout
Rookbier Rookbier is een donkere en complexe biersoort die je herkent aan de rooksmaak en geur. Dit komt door de gerookte mout die toegevoegd wordt tijdens het brouwproces. Voorheen was Rookbier (ook wel Rauchbier) populair in Duitsland waarbij het overvloog naar Nederland en andere landen. Tegenwoordig wordt er niet zoveel meer Rookbier gebrouwd. En vind je zo nu en dan bij een speciaal bierbrouwerij zo’n pareltje.
Russian Imperial Stout Is een zeer zwaar type bier en kenmerkt zich met een zeer donkere kleur. Zo is een typische Imperial Russian Stout al minimaal 80 EBC en bevat het minimaal 7-8% alcohol, maar 12% tot 14% is niet ongewoon. Ook is het bier vrij bitter met een bitterheidsfactor van ongeveer 50 tot 90 IBU.
Rye Beer Roggebier (ook wel Rye Beer) is bier waarbij een deel van het gerst weggelaten wordt en rogge wordt toegevoegd. De droge en pitte smaak van Roggebier overheerst. Er wordt bij Roggebier vaak ongebruikelijk fermenteerbare stoffen gebruikt zoals rijst en maïs. De stijl is ontstaan in Duitsland.
Saison Saison is een biersoort die van oorsprong komt uit de provincie Henegouwen in België. Saison bier werd veelal in de winter gebrouwen door de brouwers om gedronken te kunnen worden door de seizoensarbeiders in het oogstseizoen. De brouwers moesten wel in de winter door brouwen om zo te voorkomen dat de bieren over de houdbaarheidsdatum zouden gaan. De bieren hadden voor heen zo ongeveer 3% en werden gebrouwen met extra hop om zo de houdbaarheid te verlengen. Vandaag de dag wordt niet elk Saison biertje meer in Henegouwen gebrouwd. De meeste Saison bieren zijn ongefilterde goudblonde tot amberkleurige bieren van een bovengisting en hebben meestal een alcoholpercentage tussen de 5% en 6,5%. De saison bier smaak is vaak hoppig en/of gekruid. Hieronder een aantal criteria waar een het saison bier recept aan moet voldoen. Je mag van 2 punten afwijken om het als nog een Saison biertje te noemen: Bier van hoge gisting met nagisting, Gebrouwen in de provincie Henegouwen, Alcoholpercentage tussen de 5% en 6,5%, Donker blond tot amberkleurig, Dorstlessend, Goed gehopt en/of gekruid, Hoge vergistingsgraad (Dit zorgt voor droog bier), Verkrijgbaar in 75cl flessen, Vooral regionaal verkrijgbaar, Hoofdzakelijk gebruik van gerst mout, andere granen zoals tarwe zijn mogelijk. Ook binnen het Saison bierstijl zijn er verschillede soorten zoals de Imperial Saison. Saison bier kopen? Kijk of er bij ons een Saison biertje in het pakket kan zitten en bestel zo’n box van de Beer.
Saison of Farmhouse Ale
Schwarzbier Eeen donkerbruine biersoort met een alcoholpercentage meestal tussen 4,8 en 5%. Het bier wordt gebrouwen met donkere en geroosterde mout wat het bier zijn typisch geroosterde smaak geeft. Het bier wordt overwegend in Midden-Duitsland gebrouwen en is in tegenstelling tot vroeger, meestal van lage gisting.
Scottish Ale Een moutgericht, meestal karamelachtig biersoort met af en toe een butterscotch nasmaak. De hop is aanwezig alleen om de mout in evenwicht te brengen en te ondersteunen. De moutkarakter kan variëren van droog en korrelig tot rijk, geroosterd en karamel, maar is nooit geroosterd en heeft vooral nooit een rook karakter. Je kan deze stijl ook indelen in 3 aparte Scottisch Ale stijlen: Scottisch Ale Light, Scottisch Ale Heavy en Scottisch Ale Export.
Scottish Gruit of Ancient Herbed Ale
Session IPA Session IPA is een biersoort die in het algemeen dezelfde smaak heeft als een reguliere IPA (Indian Pale Ale) flink gehopt en bitter. Maar de Session IPA heeft een aanzienlijker lage alcoholpercentage. Het woord Session staat ervoor wat weergeeft dat dit bier wel altijd gedronken kan worden zonder dat je er bij neervalt van de alcohol. Maar onderschat niet want ook Session bieren kunnen tot 5% alcohol bevatten.
Session pale ale
Smoked Beer
Specialty Grain
Stout Is een biersoort die wordt gekenmerkt door een donkerbruine tot zwarte kleur en een enigszins branderig bittere smaak door het gebruik van gebrande of geroosterde mout. Er bestaan zowel hooggegiste als laaggegiste varianten.
Tarwebier Tarwebier is een biersoort dat wordt genoemd omdat er wordt gebrouwen met ongemoute tarwe (een enkele keer met tarwemout). Het bier is vaak niet gefilterd waardoor tarwebier troebel kan zijn. Het alcoholpercentage van tarwebier ligt over het algemeen tussen de 5 en 6 procent. Voorbeelden van tarwebier zijn Witbieren of Weizen bieren.
Tripel Grrrmmmrrrlllll, lekker! De Tripel is een zwaar bovengistend bier, met een hergisting op fles. De kleur varieert van blond tot amber. De Tripel heeft meestal een sterke moutige en/of hopbittere smaak en een gemiddeld alcoholpercentage van 7 tot 9%. Het hoge percentage komt niet noodzakelijk uit de hoeveelheid graan, er wordt eventueel suiker (in de vorm van glucose) toegevoegd om het hoge alcoholpercentage te bereiken. Door het hogere alcoholpercentage heeft tripel ook een hoger koolzuurgehalte.
Tripel IPA Tripel IPA is onder bierliefhebbers een moeilijk te vatten term. Voeg meer mout en meer hop toe dan bij een Dubbel IPA en je hebt een Tripel IPA. Sommige zeggen dat de Tripel IPA qua bitterheid te ver gaat voor wat een mens nog extra kan proeven. Toch is deze stijl een blijvertje gebleken.
Vienna Lager
Vlaams Rood
Weizen Witbier, weizenbier of tarwebier is bier van hoge gisting dat niet alleen met gerstemout maar ook met tarwemout en soms ook met haver wordt gebrouwen. Het bier is meestal ongefilterd en daardoor troebel en het alcoholpercentage ligt meestal tussen 5 en 6 procent. Je hebt ook alcoholvrij / 0.0 witbier. Welke soorten witbieren heeft men in de aanbieding? Weizenbock en Weizen IPA zijn bijzonder populair. Over het woord wit in de Nederlandse naam doen verschillende theorieën de ronde. Mogelijk verwijst het naar het gebruik van langhalmige gewassen. Dezelfde kleurnaam komt voor in de Duitse en de Franse benaming Weißbier en bière blanche. In het Duits is daarnaast ook de term Weizenbier gangbaar. Weizen betekent tarwe, en het Oudnederlands kent het woord "weit", dat eveneens tarwe betekent (denk ook aan boekweit, "beuktarwe" of het Engelse wheat). Het is daarom zeer goed mogelijk dat de naam witbier een verbastering van "weitbier" is. De lekkerste en beste weizenbieren die zoekt de beer wel voor jou uit! Weizen biertje kopen? Kijk of er bij ons een weizen biertje in het pakket kan zitten en bestel zo’n box van de Beer.
Weizen IPA IPA, maar dan Weizen, of andersom!
Weizen Tripel De biersoort Weizen Tripel is zoals de naam al doet vermoeden een mix van een Duitse Weizen en een Belgisch Tripel. Een bekende Weizen Tripel is de Bullebak van de Eeuwige Jeugd die herkent wordt aan zijn fruitigheid met een klein bittertje.
Weizenbock Extra sterk (rond de 8 procent). Bijvoorbeeld Schneider Hopfen-Weisse (blond) en Schneider Aventinus (donker)
White Ale
Winter Warmer
Witbier Is bier van hoge gisting dat niet alleen met gerstemout maar ook met tarwemout en soms ook met haver wordt gebrouwen. Het bier is meestal ongefilterd en daardoor troebel en het alcoholpercentage ligt meestal tussen 5 en 6 procent.
Zwaar blond De biersoort zwaar blond is eigenlijk een blond biertje met een hogere alcoholpercentage dan een reguliere blond. Deze stijl ligt erg dicht tegen een Tripel aan. Zwaar blonden zijn van kleur goed te onderscheiden van een Tripel. Een Tripel is net iets donkerder dan een lichtgele tot goudkleurige zware blond. Het alcoholpercentage van een zwaar blond ligt rond de 7%.

Meer over boven-, onder- en spontane gisting

Bovengistend

Dit is een proces dat plaatsvindt bij temperaturen tussen 15 en 25 graden Celsius. De gist, die behoort tot de Saccaromyces Carevisiae, drijft bovenop de wort. Vandaar de naam ‘boven’gistend. Een nadeel van deze variant is dat bij dit soort hogere temperaturen bacteriën zich makkelijker kunnen vermenigvuldigen en dus niet ten goede komen aan de houdbaarheid van het bier. En toch... de meeste speciaalbieren zijn bovengistend.

Voorbeeld van bovengistende stijlen:
Weizen, Witbier, Special Belge, Porter, Stout, Brettanomyces Blond, Blond, Saison / Farmhouse Ale, Kuit, India Pale Ale (IPA), Tripel, Dubbel, Sterk Blond, Quadrupel

Ondergistend

Ondergisting wordt ook wel lage gisting genoemd. Dit proces vindt plaats bij temperaturen tussen de 4 en 12 graden Celsius. Deze gistvorm behoort tot de Saccharomyces Carlsbergensis of Saccharomyces Uvarum. Ondergisting duurt langer dan bovengisting, maar bacteriën krijgen minder kans.

Voorbeelden van ondergistende stijlen:
Pilsener, Pilsener Urtyp, Oud Bruin (Nederlands), Bo(c)kbier, Dubbelbock.

Spontane gisting

Spontane gisting is de oudste manier om bier te vergisten. Er wordt gebruik gemaakt van gisten in de lucht die in de wort neerslaan en een gistingsproces op gang brengen. De hoeveelheid en soort gisten zijn hierbij nauwelijks te controleren en ook de efficiency van de gisten is veelal onbekend. Lambiek is een biersoort dat nog steeds gebrouwen wordt op basis van spontane gisting.

Voorbeelden van spontaangistende stijlen:
Kölsch, Alt, Geuze, Vlaams Rood / Bruin, Lambiek

Beer in a Box is bekend van
Beer in a Box bij Sprout
Beer in a Box bij de Telegraaf
Beer in a Box bij Emerce
Beer in a Box bij de Metro
Beer in a Box bij Business Insider
Speciaal bierpakket bestellen van Beer in a Box

Dat moet ik proberen!

Ja, genoeg is genoeg. Ik wil zo'n Beer in a Box vol speciaalbier. Voor mezelf of als cadeau. Stop met praten, laat me kopen. Pak mijn geld!

Bier voor mezelf Bier als cadeau

Waarom kopen bij Beer in a Box?

  • Bijzonder bier, niet overal verkrijgbaar
  • De Box wordt automatisch gevuld op basis van smaak
  • Direct van de brouwer vandaan
  • Meer genieten, minder zuipen
  • Snelle levering

Je bent in goed gezelschap

Wat onze klanten zeggen

Wij hebben hele blije klanten! Overal. Maar met name hier op het internet. Inclusief lovende kritieken uit alle windhoeken!

Review klantwaardering Beer in a Box op Facebook
Review klantwaardering Beer in a Box op Trustpilot
Review klantwaardering Beer in a Box via eigen klantonderzoek

Lees leuke ervaringen en reviews