extra langzaam gegaarde
Hak de rozemarijn, thijm en de knoflook helemaal kapot. Doe alles in een vijzel, samen met 1 theelepel grof zeezout en gemalen peper. Vijzel de kruiden en voeg een flinke scheut olijfolie aan het kruidenmengsel toe. Veel vijzel plezier! Ben je er klaar mee? Mooi! Smeer de lamsbout met het papje rondom in en laat lekker (het liefst een hele nacht intrekken...) Tijd voor een drankje.
Verwarm de volgende ochtend de oven op 80 graden. Leg de lamsbout in een ovenschaal of pan met deksel. Goed afdekken met aluminiumfolie is ook prima. Zet de schaal of pan in de oven voor minimaal 6 uren, langer mag ook... Maar alleen als je het durft! Door de temperatuur van 80 graden wordt het vlees nooit droog!
Ongeveer 59 minuten en 13 seconden voordat je de lamsbout uit de oven wilt halen bak je de aubergines kort aan in een scheut olijfolie. Het kan zijn dat er (veel) vet uit de lamsbout gekomen is, verwijder het grootste deel hiervan en voeg de aubergines toe aan de lamsbout. Overgiet met de tomatenblokjes en de kappertjes. Het deksel gaat weer op de schaal en de aubergines stoven ook langzaam gaar. Om de lamsbout een krokant korstje te geven trekt de Beer een kwartier voor tijd de deksel van de pan en gooit de oven naar 200+ graden.. De Beer ziet dat de aubergines hierdoor snel kunnen aanbranden, om dit te voorkomen kan je het afdekken met wat aluminiumfolie.
Leg de lamsbout op een plank met een vleesmes. Serveer de saus met de aubergines in een kekke schaal en bestrooi met wat verse munt. De Beer eet dit met bulgur en een frisse salade. Het beste bier bij deze lamsbout is een dubbel of (lente)bock.
Ingrediënten voor 6 personen:
1 lamsbout van 2-2,5 kg
1/2 bosje rozemarijn en 1/2 bosje thijm
grof zeezout en peper
6 tenen knoflook gepeld
Olijfolie
1 kg mini-aubergines (heel) of aubergines (in stukken van 3 cm) gesneden
2 blikjes tomatenblokjes
1 eetlepel kappertjes
5 takjes munt
Bulgur
Hierbij schenkt de Beer het liest: Dubbel
Ontdek of geef Dubbel speciaalbier. Bij de Beer weet je vooraf nooit wat je krijgt of koopt. Iedere Box is een uitpakfeest!
Bier voor mezelf Bier als cadeau
Lees de meningen en reviews van onze klanten
Dit recept is echt supersnel klaar. Mits je een beetje snel kookt.
Ho, stop! Voordat je begint met bereiden, doe je eerst het allerbelangrijkste; je schortje om, je kooltjes in de aanslag en dan nu die bbq in de fik steken.
Goed! Klaar? Alles gelezen? Aan de Beer ermee!
Hier mag je de tijd voor gaan nemen. Want dit recept heeft sowieso een doorlooptijd van meer dan 24 uur! Weet je dat, gaan we beginnen.
De Beer eet zelf regelmatig vegetarisch of heeft vegetarische gasten. Bloemkool is een geweldige groente waar je van alles mee kunt. Eenvoudig, maar bovenal erg smakelijk is deze geroosterde bloemkoolsteak. Plus echt veel goedkoper dan vlees en vis.
Een bezoekje aan de Oosterse supermarkt is altijd een feest; de heerlijkste bekende en onbekende ingrediënten, de Beer wordt er blij van! Dit recept is zonder de knoflookworstjes ook heerlijk zegt Sjaans'. Maar de Beer houdt dus erg van die knoflookworstjes...
Curry wurst; De eigenwijze Friese slager van de Beer adviseert zijn verse boerenworst. Een beetje grof, maar wel lekker pittig gekruid. Je kunt de worsten prima in de pan bakken, maar even op de bbq roosteren is uiteraard veel lekkerder.
Of het nu zomer, herfst, winter of lente is, dit is een van de Beers favoriete en meest gemakkelijke recepten. Als dat geen gouden combinatie is. Alleen de geur van dit gerecht geeft je al het gevoel dat je in Spanje bent. Ben je niet. Maar lijkt wel zo.
Heb je al trek in die Heerlijke Hongaarse Hap die Goulash heet? Uitgevonden in de Middeleeuwen en nooit uit de mode geraakt? Nou, de Beer ook!
De Beer gromt vriendelijk dat dit recept voor twee personen is. Tenzij je weinig eet. Dan voor drie.
Verhit een scheut olijfolie en fruit 2 tenen knoflook. Voeg de inktvis toe en bak ongeveer 10 minuten zachtjes. Verwijder de inktvis met een schuimspaan uit de pan en bak de garnalen ook zachtjes in dezelfde olie totdat ze mooi rood zijn. Kook in een andere pan de mosselen met wat saison tot de schelpen open gaan. Bewaar 18 in de schelp en haal de rest van de mosselen uit de schelp.
Echte Zeeuwse mosselen. Die moet je hebben. Stukje Nederlands product placement in al zijn glorie! Het bereiden van mosselen is bijna te simpel voor woorden. Maar toch is het handig als je de Beer zijn aanwijzingen volgt! Gaan we!
Cavolo Nero (ook wel Palmkool) komt uit Toscane en wordt in Italie veel gegeten. Wij Nederlanders eten meer boerenkool maar Cavolo nero is terug! Geloof de Beer. Echt!
De Beer houdt van vlees. Dun vlees, dik vlees, vlees! Als het maar niet geen vlees is. Of vis. Maar dan na de maaltijd. Of voor de mosterd. Anywayz, vandaag zijn we in de Beer zijn keuken om carpaccio te maken. Maar dan op een lekkere manier! Want supergoed is combineren met een Amber of Dubbel biertje.
De Beer is gek op ballen. Van gehakt dan. En daarom is hij zijn keuken ingedoken om de allerlekkerste ballen ever te maken. Met bier. Want bier!
Echte liefde gaat langs het huigje naar de maag of hoe dat spreekwoord ook gaat. En om je geliefde te verleiden, zet je een goeie maaltijd op tafel. Eentje die die de zinnen weet te prikkelen, maar toch licht is.
Maak dit gerecht voor 2 personen in ongeveer 30 minuten en je bent het mosselmannetje / vrouwtje!
De Beer is gek op Aziatisch. Komt door z'n neef, de Panda. Die knabbelt graag op bamboe, maar serveert af en toe ook een heerlijke pittige Aziatische noedelsoep met gember! Hier is zijn recept. Let op, dit gerecht is zo perfect in balans, als je ook maar 1 dingetje fout doet...dan maakt het eigenlijk geen moer uit. Boeien! Leef je uit! Eten! Afgewogen voor 4 personen. Go!
Kip en bier vormen een gelukkig huwelijk. De Fransen hebben Cocq Au Vin, de belgen Bier & Kip. En dat eerste klinkt toch net even minder smakelijk dan het tweede, vindt de Beer. Voor dit recept scoor je een kip bij de betere poelier. Je laat de zielige supermarktkipjes links liggen. De rest is garnering, maar noodzakelijke garnering. Voel je vrij om te improviseren.
Daar sta je dan. Met je homp vlees. Ben je er klaar voor? Keuken netjes aan de kant? Want in een troep kan een echte Beer niet koken natuurlijk! Mooi, gaan we beginnen!
Ice, une recette, avec vis, dat aussi moet nageren, dans la biere bien sure! Goed, de Beer zit in z'n Franse periode en heeft voor dit recept gekozen omdat ie zichzelf rete-empatisch vindt. En om dat te onderstrepen heeft hij eindelijk eens besloten niet weer een zalmrecept te maken. Dus bij deze, voor de liefhebbers van vis, nu een heerlijke ovenschotel met kabeljauw en heilbotfilets. Eet smakelijk.
Wildzwijn poulet is in blokjes gesneden wildzwijnvlees en is mooi mager dat lekker fijn van draad is. Gecombineerd met de rest van de ingrediënten heb je zodirect een heerlijke pastei waar vooral een lekkere Bock of stout bij past. Is geen toeval, want die blijken redelijk voorradig in dit seizoen :)
De Beer's eigenwijze Friese slager vertelde dat je wildzwijn bij de poelier moet kopen en niet bij de 'gewone slag'. Maar het turf gerookte spek kopen we natuurlijk wel bij hem! WIldzwijn is wild, maar heeft niet een hele sterke wildsmaak, veel mensen vinden lekker. Ben je een echte wildliefhebber dan mag je ook hert of haas gebruiken in dit recept gromt de Beer.
Dit recept is voor ongeveer 2 personen. Of 4. Tip: doe alles x 2 dan. Of x 3, dan doe je het voor zes personen. Wat ook, dit is de beste uiensoep sinds uiensoep. Aldus de Beer.
Niet dat de Beer klaar is met vlees. Ga je weg! Het is meer dat hij van nieuwe dingen houdt. En dan gaat hij ook gewoon eens fully vegetarisch. Stukje ontplooiing van zichzelf als carnivoor, maar dan andersom.
De beer is dol op zoete aardappelen in de schil; de smaak en vitaminen wordt bewaard. Schijnt goed voor je te zijn!
Een heerlijk gerecht voor een mooie nazomeravond. De Beer kookte dit op zijn favoriete plek met uizicht over het meer en at het bij ondergaande zon.