Ontdek de beste brouwer uit Baskenland
Het immens populaire Basqueland Brewing co. (Noord-Spanje) komt naar Alkmaar deze maand. De Baskische brouwerij, in 2015 opgericht door twee Amerikanen die voor de liefde in het noorden van Spanje zijn beland, heeft zich in korte tijd in de absolute top van brouwerijen in Europa gevestigd. Dat succes is mede te danken aan collabs met bijvoorbeeld Cloudwater waar Basqueland zich de kunst van ‘dikke hazy IPA’s’ brouwen meester heeft gemaakt.
Schrijf je nu in voor 10 fantastische bieren (fonkelnieuwe releases en greatest hits) rechtstreeks uit Noord-Spanje naar jouw voordeur. Nu reserveren is eind juli ontvangen.
Leden van de Global Box betalen minder. Zie je mail.‘A rising tide lifts all boats’ zegt Kevin Patricio, mede-eigenaar van Basqueland Brewing in San Sebastian. Vrij vertaald: als het goed gaat met de markt gaat het goed met iedereen in die markt. Zo ziet de Amerikaan het graag. De brouwerij leert in de beginjaren veel van gevestigde namen en is nu op haar beurt transparant naar ‘nieuwelingen’. Samenwerking is een wezenlijk onderdeel van het succesverhaal van Basqueland, zo leert Hopster tijdens een trip naar Noord-Spanje in 2022.
Onze vrienden van Hopster Magazine zijn in in 2022 langs geweest bij Basqueland in San Sebastian en voorzagen toen al dat wij hier een exclusieve actie mee zouden doen. De achtergrond tekst en beelden komen met name daar vandaan.
Hier alvast een lijstje om zin te krijgen om verder te lezen... Deze bieren mag je verwachten. Allemaal 44cl en 4 compleet nieuw en vers uit de tank.
Bier | Stijl |
---|---|
Ordago | Hazy IPA |
Trailblazer | DDH IPA |
Syrup City | Double Pastrystout |
Purple People Eaters | Fruited Sour |
Double Chucker | Double IPA |
Zumo | NEIPA |
Imparable | American IPA |
Palm Tree Pinata | West Coast IPA |
Constellation | Blonde Ale |
Prime Time | Triple IPA |
Patricio, officieel half Filipijns - half Amerikaans, blijkt tijdens het bezoek een gemakkelijke en bovendien boeiende prater. “Basqueland is eigenlijk ontstaan doordat twee Amerikanen, beide vanwege de liefde naar Baskenland verhuisd, in hun nieuwe levensomgeving goed craftbier misten. Mijn compagnon Matt Rossi werkte toen voor een wijnhuis en ik in het restaurant van mijn schoonfamilie hier in San Sebastian,” vertelt hij over het ontstaan van de brouwerij.
De derde oprichter is Ben Matz, die het daadwerkelijke brouwen voor zijn rekening neemt in de eerste vier jaar van hun bestaan. “Ben Rossi kende Ben Matz nog uit zijn studietijd en wist dat hij had gewerkt als brouwer bij het wereldberoemde Stone Brewing in San Diego. Hij vloog eens in de zoveel tijd naar Baskenland om hier vier weken te brouwen. Toen waren we nog huurbrouwers in La Roja. Al met al het slechtste businessmodel ooit, haha.”
Patricio doelt op de inefficiënte manier van werken in de beginjaren van Basqueland. De eerste bieren zelf zijn namelijk wel een ‘instant hit’ in Noord-Spanje. Waarschijnlijk omdat ze de eerste brouwerij in de regio zijn die zich waagt aan het ambachtelijk brouwen van speciale bieren, vermoedt de Amerikaan. “Mensen waren zo enthousiast over het bier. We wisten al snel dat we er serieus werk van moesten maken. Qua voorraad liepen we namelijk direct achter de feiten aan, er was meer vraag dan we konden produceren. Dat luxeprobleem hebben we eigenlijk nog steeds.”
Wat dat betreft hebben ze ook geleerd van hun beginperiode waarin de stap van huurbrouwen naar een eigen brouwerij met een 2500 liter brouwhuis best een grote was. “We hebben toen een korte periode te veel bier gehad. Tot we een collab deden met Beavertown uit Engeland. Dat is echt een springplank voor ons gebleken. Alles wat we daarna brouwden was telkens in no-time uitverkocht. Ter vergelijking: we brouwden uiteindelijk een keer per dag op deze installatie, vijf dagen per week. Nu brouwen we al lang twee keer per dag, en straks zelfs zeven dagen per week.”
Patricio gooit er een Amerikaans spreekwoord in om het belang van de samenwerkingen tussen brouwerijen te benadrukken: ‘A rising tide lifts all boats’. Ofwel als het goed gaat met de markt gaat het goed met iedereen in die markt. “Toen we net begonnen hadden we het voorrecht om collabs met grotere en bekendere brouwerijen te doen. We hebben veel van ze geleerd en de exposure die daaruit voortvloeide heeft ons veel bekendheid gebracht. Na Beavertown is Cloudwater in 2017 een goed voorbeeld. Destijds maakten wij echt nog niet van die dikke hazy IPA’s zoals we nu doen. Zij waren toen zo transparant richting ons en lieten precies zien hoe zij dat deden. Die ervaring heeft ons overtuigd om op onze beurt ook collabs te doen met brouwerijen kleiner dan ons, omdat we weten hoeveel het ons gebracht heeft. Het heeft veel bijgedragen aan ons succes.”
Al geeft de brouwer ook toe dat er nog steeds werk aan de winkel is. Ambachtelijk gebrouwen bier met bijzondere smaken is niet voor iedereen gesneden koek, zeker niet in hun eigen omgeving: “Het is een brug die we moeten slaan. Zeker lokaal krijgen we iedereen niet direct aan een Double IPA. Daarom brouwen ook lagers. We moeten het vertrouwen eerst winnen met een goed gebrouwen Pils.”
Lagers zijn dan ook een belangrijk onderdeel van het Basqueland assortiment geworden, waarvan een groot gedeelte afgevuld wordt op rvs-fusten. “Dat maakt het gemakkelijker om lokaal te concurreren met de industriële Pilsmerken. Zo krijgen we bij horeca eerder een voet tussen de deur. Een eerste indruk is zo belangrijk in onze branche. Wanneer een verstokte Pilsdrinker voor het eerst een craft bier probeert, dan moet het geen troep zijn. Want die consument winnen we nooit meer terug.”
Het betekent niet dat Basqueland van haar geloof is afgestapt, benadrukt hij. IPA’s, Sours en Stouts zullen altijd onderdeel uitmaken van de core range. “De hoppige bieren verkopen het snelst, zowel lokaal als het bier dat we exporteren, dat zo’n dertig procent van onze omzet is.”
Het restaurant van zijn schoonfamilie draait anno 2022 trouwens nog steeds op volle toeren, echter zonder Patricio die met de brouwerij bovendien ook bouwt aan een ‘imperium’ met verschillende zaken. Naast het proeflokaal bij de productiebrouwerij hebben ze in het centrum van San Sebastian een beer & food restaurant genaamd Izakaia (Japans woord voor eetcafé, red.) geopend. “Geen Pintxos bar. Daar heeft deze mooie stad er al genoeg van. We hebben juist ingespeeld op de cuisine die hier nog ontbrak; Aziatisch. Het is een plek voor mensen die op zoek zijn naar een nieuwe ervaring. Verrassende combinaties van craft bier, natuurwijn en fantastisch eten.”
Ontdek in één Box de nieuwste en gruwelijkste bieren uit Basqueland. Zoveel mogelijk verschillende stijlen & smaken maar met name IPA varianten. Alles in 44 cl. Zo vers mogelijk uit de tanks. De van / voor tonen we niet. Kijk maar op de interwebs of je dit kan krijgen en voor welke prijs.
DDH IPA | 6,6% | 44 cl
Tripel IPA | 10% | 44 cl
Hazy IPA | 6% | 44 cl
Double Pastrystout | 11% | 44 cl
Bonde Ale | 5% | 44 cl
Double IPA | 8% | 44 cl
Westcoast IPA | 6% | 44 cl
New England IPA | 6% | 44 cl
Fruited Sour | 7% | 44 cl
IPA | 6,8% | 44 cl
Pet af! Nu beb je er klaar voor om je in te schrijven voor deze unieke Box. Allemaal bieren die hier (nog) niet verkrijbaar zijn. Maak jij even de blits op de volgende proeverij!