Stijlen, soorten en type

Alles over craft- bier soorten

Hier vind je info over de verschillende bierstijlen en welke soorten wij tot nu toe in een Box hebben gestopt.

Een hele grove indeling van biersoorten

Bierstijlen kun je grofweg indelen naar ondergistend, bovengistend en wilde of hybride gisting. Gisten zetten de suiker in de wort (het bier in voorbereiding) om in alcohol. Is dus best een beetje belangrijk. Onderop vind je meer over de type gisting.

Deze biersoorten hebben tot nu toe in een Box van de Beer gezeten

Biersoort Omschrijving
Ale
Amber
American Amber of Red Ale
American Barleywine
American Brown Ale
American Double of Imperial Stout
American IPA is een bierstijl binnen de categorie Pale Ale. Het bier werd voor het eerst gebrouwen in Engeland in de 19e eeuw en was bestemd voor de Londense markt.
American Pale Ale (APA)
American Pale Wheat Ale
Baltic Porter werd al in de achttiende eeuw in Engeland geproduceerd als een hooggistend bier en bleef zo gedurende de tweede helft van de negentiende eeuw, toen veel brouwerijen hun porter een lager gistgehalte mee begonnen te geven.
Belgian Pale Ale
Belgian Strong Dark Ale
Belgian Strong Pale Ale
Bier de Garde
Biere de Champagne
Black IPA De Black IPA is een recentere variant van IPA, met een karakteristieke zwarte kleur, te danken aan het gebruik van geroosterde mout, maar met het typisch aroma van de IPA-bieren.
Blackberry Milkstout
Blond
Bock Bokbier of bockbier (naar het Duits: Bockbier) is een sterk seizoensbier. Oorspronkelijk zijn bokbieren ondergistend, maar de laatste jaren zijn er in Nederland meer en meer bovengistende bokbieren op de markt gekomen. Een donkere variant wordt tussen oktober en februari verkocht (met een verkooppiek rond oktober en november) en wordt herfstbok genoemd. Vanaf de vastentijd tot mei wordt ook bokbier verkocht dat meestal blond of amberkleurig is en lentebok of meibok wordt genoemd.
Cream Ale
Dark Tripel
Doppelbock
Double Dark
Double IPA
Dubbel Dubbel is een type bovengistend bier, gewoonlijk met een hergisting op fles, doch niet altijd het geval. De kleur meestal is middel- tot donkerbruin. Dubbel heeft een lager alcoholpercentage dan tripel; gewoonlijk rond 7%.
Dubbel Bock
Dunkelweizen
English Barleywine
English Brown Ale
English IPA
English Pale Ale
English Porter is een donker type bier, dat afkomstig is uit Londen en gemaakt wordt vanaf de achttiende eeuw. Het is een afgeleide van bruin bier, gemaakt uit bruine mout met veel hop. Het bier werd porter genoemd omdat de drank erg populair was bij straat- en rivierdragers (in het Engels porter).
Euro Pale Lager
Flanders Oud Bruin Oud Bruins is diep koper of bruin van kleur. Deze bieren (met name uit Vlaanderen) zijn zeer gevarieerd en worden vaak gekenmerkt door een lichte hint van azijn of zuurheid van melkzuur en licht zoete kruidigheid. Deze bieren hebben een lage tot gemiddelde bitterheid.
Free Style
Fruit of Vegetable Beer
Gose
Hefeweizen
Imperial IPA
Imperial Saison
Inda Pale Lager
IPA India Pale Ale, afgekort IPA, is een bierstijl binnen de categorie Pale Ale. Het bier werd voor het eerst gebrouwen in Engeland in de 19e eeuw en was bestemd voor de Londense markt. Vanaf de 17e eeuw had Engeland veel overzeese koloniën en al het bier voor de Engelse soldaten en burgers werd met behulp van schepen naar de andere kant van de wereld gebracht. Een zeilschip was bijna vijf maanden onderweg naar India - te lang om het gewone bier goed te houden. Nu wisten de Engelse brouwers dat het bier langer houdbaar bleef door er meer hop aan toe te voegen en het alcoholgehalte te verhogen. Vandaar dat al het exportbier wat zwaarder gehopt werd en daardoor bitterder was. Zo ontstond gedurende de 18e eeuw India Ale. Veel later ontstond India Pale Ale.
Irish Red Ale
Irish Stout
Lente bier
Lentebock
Milk of Sweet Stout
New England IPA (NEIPA)
Pils Pils (ook pilsener of pilsner genoemd) is een soort bier dat voor het eerst door de Duitser Josef Groll in de stad Pilsen (Tsjechisch: Plzeň) in het voormalige Oostenrijk-Hongarije en het huidige Tsjechië werd gebrouwen. De naam is afgeleid van de naam van de stad. Pils bevat ongeveer 5% alcohol. Het is een ondergistend bier met een goudgele kleur. Pils komt het beste tot zijn recht bij een temperatuur van 4 graden Celsius.
Porter Is een donker type bier, dat afkomstig is uit Londen en gemaakt wordt vanaf de achttiende eeuw. Het is een afgeleide van bruin bier, gemaakt uit bruine mout met veel hop. Het bier werd porter genoemd omdat de drank erg populair was bij straat- en rivierdragers (in het Engels porter).
Quadrupel Dit seizoensbier wordt door bierkenners onder de categorie "gerstewijn" geplaatst. Het bier is sterker en bevat meer ingrediënten dan een tripel. Daarnaast heeft Quadrupel een hoog alcoholpercentage van om en nabij de 10%
Quadruppel
Red IPA
Red Wine Oatmeal Stout
Rookbier
Russian Imperial Stout Is een zeer zwaar type bier en kenmerkt zich met een zeer donkere kleur. Zo is een typische Imperial Russian Stout al minimaal 80 EBC en bevat het minimaal 7-8% alcohol, maar 12% tot 14% is niet ongewoon. Ook is het bier vrij bitter met een bitterheidsfactor van ongeveer 50 tot 90 IBU.
Saison
Schwarzbier Eeen donkerbruine biersoort met een alcoholpercentage meestal tussen 4,8 en 5%. Het bier wordt gebrouwen met donkere en geroosterde mout wat het bier zijn typisch geroosterde smaak geeft. Het bier wordt overwegend in Midden-Duitsland gebrouwen en is in tegenstelling tot vroeger, meestal van lage gisting.
Scottish Ale
Scottish Gruit of Ancient Herbed Ale
Session IPA
Session pale ale
Smoked Beer
Stout Is een biersoort die wordt gekenmerkt door een donkerbruine tot zwarte kleur en een enigszins branderig bittere smaak door het gebruik van gebrande of geroosterde mout. Er bestaan zowel hooggegiste als laaggegiste varianten.
Tripel Grrrmmmrrrlllll, lekker! De Tripel is een zwaar bovengistend bier, met een hergisting op fles. De kleur varieert van blond tot amber. De Tripel heeft meestal een sterke moutige en/of hopbittere smaak en een gemiddeld alcoholpercentage van 7 tot 9%. Het hoge percentage komt niet noodzakelijk uit de hoeveelheid graan, er wordt eventueel suiker (in de vorm van glucose) toegevoegd om het hoge alcoholpercentage te bereiken. Door het hogere alcoholpercentage heeft tripel ook een hoger koolzuurgehalte.
Tripel IPA Tripel IPA is onder bierliefhebbers een moeilijk te vatten term. Voeg meer mout en meer hop toe dan bij een Dubbel IPA en je hebt een Tripel IPA. Sommige zeggen dat de Tripel IPA qua bitterheid te ver gaat voor wat een mens nog extra kan proeven. Toch is deze stijl een blijvertje gebleken.
Weizen Witbier of tarwebier is bier van hoge gisting dat niet alleen met gerstemout maar ook met tarwemout en soms ook met haver wordt gebrouwen. Het bier is meestal ongefilterd en daardoor troebel en het alcoholpercentage ligt meestal tussen 5 en 6 procent. Over het woord wit in de Nederlandse naam doen verschillende theorieën de ronde. Mogelijk verwijst het naar het gebruik van langhalmige gewassen. Dezelfde kleurnaam komt voor in de Duitse en de Franse benaming Weißbier en bière blanche. In het Duits is daarnaast ook de term Weizenbier gangbaar. Weizen betekent tarwe, en het Oudnederlands kent het woord "weit", dat eveneens tarwe betekent (denk ook aan boekweit, "beuktarwe" of het Engelse wheat). Het is daarom zeer goed mogelijk dat de naam witbier een verbastering van "weitbier" is.
Weizen IPA IPA, maar dan Weizen, of andersom!
Weizen Tripel
Weizenbock Extra sterk (rond de 8 procent). Bijvoorbeeld Schneider Hopfen-Weisse (blond) en Schneider Aventinus (donker)
White Ale
Witbier Is bier van hoge gisting dat niet alleen met gerstemout maar ook met tarwemout en soms ook met haver wordt gebrouwen. Het bier is meestal ongefilterd en daardoor troebel en het alcoholpercentage ligt meestal tussen 5 en 6 procent.
Zwaar blond

Meer over boven-, onder- en spontane gisting

Bovengistend

Dit is een proces dat plaatsvindt bij temperaturen tussen 15 en 25 graden Celsius. De gist, die behoort tot de Saccaromyces Carevisiae, drijft bovenop de wort. Vandaar de naam ‘boven’gistend. Een nadeel van deze variant is dat bij dit soort hogere temperaturen bacteriën zich makkelijker kunnen vermenigvuldigen en dus niet ten goede komen aan de houdbaarheid van het bier. En toch... de meeste speciaalbieren zijn bovengistend.

Voorbeeld van bovengistende stijlen:
Weizen, Witbier, Special Belge, Porter, Stout, Brettanomyces Blond, Blond, Saison / Farmhouse Ale, Kuit, India Pale Ale (IPA), Tripel, Dubbel, Sterk Blond, Quadrupel

Ondergistend

Ondergisting wordt ook wel lage gisting genoemd. Dit proces vindt plaats bij temperaturen tussen de 4 en 12 graden Celsius. Deze gistvorm behoort tot de Saccharomyces Carlsbergensis of Saccharomyces Uvarum. Ondergisting duurt langer dan bovengisting, maar bacteriën krijgen minder kans.

Voorbeelden van ondergistende stijlen:
Pilsener, Pilsener Urtyp, Oud Bruin (Nederlands), Bo(c)kbier, Dubbelbock.

Spontane gisting

Spontane gisting is de oudste manier om bier te vergisten. Er wordt gebruik gemaakt van gisten in de lucht die in de wort neerslaan en een gistingsproces op gang brengen. De hoeveelheid en soort gisten zijn hierbij nauwelijks te controleren en ook de efficiency van de gisten is veelal onbekend. Lambiek is een biersoort dat nog steeds gebrouwen wordt op basis van spontane gisting.

Voorbeelden van spontaangistende stijlen:
Kölsch, Alt, Geuze, Vlaams Rood / Bruin, Lambiek

Dat moet ik proberen!

Ja, genoeg is genoeg. Ik wil zo'n Beer in a Box vol speciaalbier. Voor mezelf of als cadeau. Stop met praten, laat me kopen. Pak mijn geld!

Bier voor mezelf Bier als cadeau

Waarom kopen bij Beer in a Box?

  • Bijzonder bier, niet overal verkrijgbaar
  • De Box wordt automatisch gevuld op basis van smaak
  • Direct van de brouwer vandaan
  • Meer genieten, minder zuipen
  • Snelle levering

Je bent in goed gezelschap

Wat onze klanten zeggen

Wij hebben hele blije klanten! Overal. Maar met name hier op het internet. Inclusief lovende kritieken uit alle windhoeken!

Review klantwaardering Beer in a Box op Facebook
Review klantwaardering Beer in a Box op Trustpilot
Review klantwaardering Beer in a Box via eigen klantonderzoek