Ontdek Brews uit York
Bestel alleen nu deze fantastische bieren rechtstreeks uit York. Binnen 1 werkdag ontvangen. Op = Op.
Leden van de Global Box betalen minder. Zie je mail.De Noord-Engelse brouwerij uit York is in 2016 opgericht door Wayne Smith en Lee Grabham. De twee vrienden kwamen tijdens een vrijgezellenfeest op het idee om thuis bieren te gaan brouwen. Hun gemeenschappelijke passie mondde uit in twee craftbrouwerijen en diverse proeflokalen in Yorkshire. Veel bieren zijn ook op die regio geïnspireerd. De stijlen van Brew York variëren van hoppige IPA’s, frisse Sours tot moddervette Stouts. De Beer selecteerde een mooie mix voor de liefhebber van goeie bieren.
Vanaf het prille begin in 2016, middenin de hausse aan nieuwe ambachtelijke bieren in Groot-Brittannië, is de realisatie van een brouwerij inclusief een taproom een grote wens van het tweetal. Het liefst in het hart van de stad. Die droom komt uit. Binnen de beroemde middeleeuwse muren vestigen ze een brewpub, die bierliefhebbers uitnodigt om te genieten van de bieren die in dezelfde omgeving zijn gecreëerd.
Na de voltooiing van een spannend uitbreidingsproject verplaatsen Smith en Grabham de hoofdproductie van Brew York in november 2020 naar de buitenwijken van de stad. Met een aanzienlijke capaciteitstoename – een dubbele 50 hectoliter productiebrouwerij, met een vergistingscapaciteit van meer dan 1.500 hectoliter – kan de Yorkse brouwerij eindelijk weer aan de groeiende vraag voldoen.
Tegenwoordig is de originele brouwerij binnen de stadsmuren nog steeds actief. Het is de plek waar Brew York de specials brouwt en uittapt aan de gasten, aangezien er vandaag de dag ter plekke ook nog steeds veel bier op vat wordt geproduceerd. De twee locaties geven Brew York de mogelijkheid om aan de ene kant een spannend kernassortiment te produceren en zorgt voor extra flexibiliteit om meer te produceren, ook qua experimentele seizoensbieren en eenmalige collab-brouwsels.
De bieren van Brew York zijn geïnspireerd door veel verschillende dingen: veelal vanuit de rijke historie en gevarieerde omgeving van Yorkshire (Rhubarbra Streisand, Viking DNA en Dame Judi Quench om er maar een paar te noemen!), een nieuwe hop of ingrediënt om mee te experimenteren, of door een verrassende cocktail of verrukkelijk dessert te vertalen in een bier.
Brew York vindt veel inspiratie in de popcultuur en filmscène en linkt dat aan de voortdurende wens om volle smaken en brouwsels met impact te creëren. Brew York is synoniem geworden voor een eigenzinnige en speelse benadering van het brouwproces en dat alles gebeurt wel met bewonderenswaardige en indrukwekkende passie en aandacht voor detail.
Onze vrienden van Hopster Magazine hebben deze pagina vol tekst gezet. Dank daarvoor.
Hier alvast een lijstje om zin te krijgen om verder te lezen... Deze bieren mag je verwachten. Bijna allemaal 44cl en 3 compleet nieuw en vers uit de tank.
Bier | Stijl |
---|---|
Empress Tonkoko | Heaven Hill BA Stout |
Salted Caramel Tonkoko | Salted Caramel Imperial Stout |
Slice Slice Baby | Vanilla Slice Pastry Stout |
Hop Sessions 002 | Session NEIPA |
Seven C's With Rye | West Coast IPA |
Wayward Distraction | Modern English Pale |
Rhubarbra Streisand | Milkshake Pale |
Juice Forsyth | Fruited IPA |
X-Parrot | Fruited IPA |
International Sales & Logistics Managero
“Onlangs proefde ik op een festival in Oslo een Pineapple, Vanilla & Coconut Sour gebrouwen door Ārpus (Letland) en Hidden Springs (Florida, VS). Het was superdik, romig, fruitig en ik zag er zelfs de spikkels in van de vanillestokjes! Ik droom hier al een tijdje van.”
“Stel je toch eens voor dat je de brouwerij bent die er verantwoordelijk voor is dat de hele bierscène op zijn kop staat. Dat is zou toch vet zijn? Het zou vergelijkbaar zijn met de Punk IPA van Brewdog ruim tien jaar geleden of de Neck Oil van Beavertown. Tegenwoordig worden ze allebei misschien niet meer specifiek gedefinieerd als ‘pure craft’, maar in hun hoogtijdagen waren het absolute iconen die echt iets in gang hebben gezet.”
“Toen ik vorig jaar op een internationaal festival bijwoonde, proefde ik een op vat gerijpt bier van Third Moon Brewing (Ontario, Canada). Daarin waren ook macadamia-noten verwerkt. Het is misschien niet overdreven obscuur, maar het was wel een van de meest opvallende bieren uit mijn leven. Ik zou dan ook graag zien dat Brew York deze noten ook eens in een recept zou verwerken.”
“Mijn favoriete stijl is een wild zuur bier. Niemand maakt die zo goed als Cantillon! Mijn vrouw en ik ontdekten die brouwerij tijdens een vakantie in Brussel in 2014, toen we nog tamelijk naïef waren over de bierscene. Beiden waren we op slag verliefd op de stijl en razend nieuwsgierig naar het proces van het kweken van wilde gist uit, nou ja, uit niets!”
“Het eerste Brew York-bier waar ik verliefd op werd, was Imperial Tonkoko in 2017. Ik werkte hier toen zelf nog niet. De brouwerij stond nog helemaal in de kinderschoenen. Ik herinner me dat ik de combinatie van kokosnoot, tonka, cacao & vanille voor de eerste keer en proefde en helemaal werd weggeblazen.”
“Deze vraag doet me meteen terug verlangen naar een volledig Sunday Roast Beef-diner, compleet met alles erop en eraan, vol toeters en bellen en Yorkshire Puddings. En natuurlijk zou ik het moeten wegspoelen met een pint perfect Engels Bitter. Maakt mij dat tot een volwaardige stereotype Brit? Waarschijnlijk wel! Dat is dan maar zo, haha.”
“Ik kan moeilijk kiezen tussen een gezellig café, een warme biertuin of een sfeervolle taproom, met een fris bier bij de hand. Mijn favoriete plekken zijn North Bar, vaak aangeduid als de geboorteplaats van Groot-Brittannië en Craft Beer of Whitelocks – het centrum van het Cask-universum. Beide in Leeds, en beiden ongelooflijk gaaf.”
“Abbeydale Brewery in Sheffield heeft een hele coole (en naar mijn mening zeer onderschatte) Funk Dungeon-serie. En het artwork is net zo geweldig als wat er in het blikje zit. De series zijn allemaal gecentreerd rond een gotisch thema van skeletten, en worden geïllustreerd door David James Murphy, een lokale kunstenaar uit Yorkshire.”
“Ik woon net buiten een van de beste biersteden van Groot-Brittannië. Leeds heeft het allemaal: een reeks geweldige lokale brouwerijen, enkele van de beste pubs, bars en taprooms die er zijn, en een epische lijst met jaarlijkse festivals.”
Brouwer om opleiding
“We hadden laatst een groepsproeverij van een aantal bieren die onze mede-oprichter Lee had meegebracht uit Florida. Daartussen zat een geweldige, op vat gerijpte Bananas Foster-smoothie Sour. Wanneer ik zeg smoothie, dan bedoel ik het dikste wat ik ooit heb gedronken! Het was krankzinnig. Ik zou heel graag een supervet smoothie-bier willen brouwen; we hebben wel eerder grote fruitige bieren gemaakt, maar zoiets diks is gewoon next level.”
“Pijnboompitten. Ik hoor dat ze een prachtige frisse harsachtige smaak geven die volgens mij superinteressant zou kunnen zijn. Daarnaast vind ik het een leuk idee om meer typisch hartige ingrediënten te gebruiken. Zo heb ik al eens Chinese Five Spice gebruikt tijdens het thuisbrouwen met een fijn resultaat. Verder speel ik met het idee om eens Lion’s Mane-paddenstoelen in een bier te gebruiken.”
“Hazy IPA's. Ik weet dat ik daarmee een wandelend cliché ben, maar ik kan er een behoorlijke serie van drinken, zonder me te gaan vervelen. Een van mijn grote favoriete brouwerijen op dit vlak is Black Iris Brewery in Nottingham, die me nog nooit heeft teleurgesteld. Laatst dronk ik daar een hazy DIPA van op een festival en die was werkelijk fenomenaal.”
“Dan ga ik voor een bierrecept dat ik onlangs heb ontworpen en waarbij ik me helemaal mocht uitleven: de ‘Avoid Pier Pressure’. Het is een toegankelijke, Session Pale Ale met de hoppen Motueka en Talus. Ik heb er al heel wat blikken van open getrokken, sinds we de eerste batch hebben afgevuld. Ik kijk ook erg uit naar onze jaarlijkse releases van ‘Kirch Russell’ en ‘Empress Tonkoko’. Mijn favoriete pint na het werk is meestal ‘Time-Travelling Taxi’.”
“Ik ben een echte snacketer als ik een biertje drink, dus ga ik sowieso voor alles wat zout en knapperig is. Varkensvlees of maïs en er is een winkel bij ons in de buurt die van die kleine chili-kroepoekjes maakt, die geweldig zijn. Maar de ware koning onder de biersnacks is Scampi Fries. Ik weet niet zeker of je ze in Nederland hebt… Zo niet, dan je missen jullie echt iets!”
“Ik heb onlangs een paar blikjes ‘The Leafcutter’ gekocht van North Brewing Co. Het was een van de eerste craftbieren die ik ooit met aandacht dronk. Destijds wist ik trouwens nog niet precies wat die stijl precies inhield, of wie het bier zelfs maar had gebrouwen. Het is een echte NEIPA in de Amerikaanse stijl; Citra, Azacca en Mosaic hoppen. Het heeft een superzacht mondgevoel. En de eerste slokken kwamen, zo merkte ik laatst, nog steeds overeen met mijn herinneringen aan die sensatie van toen.”
“Behalve thuis op de bank, met de hand in mijn broek? Het is een moeilijk vraagstuk, het kiezen van mijn favoriete pub is als het kiezen tussen een van mijn kinderen... als ik die zou hebben. Mijn oude favoriete plek was ‘Hop o'Clock’ in York die helaas aan het begin van het jaar definitief de deuren heeft gesloten. Sindsdien ben ik naarstig op zoek naar een nieuw stamcafé. ‘The Bear’ in Sheffield maakt een goede kans. De eigenaar Matt is een absolute legende en zorgt ervoor dat iedereen die binnenkomt, zich gelijk thuis voelt. Bovendien heeft hij altijd iets geks op de tap staan. De laatste keer dat ik daar was, had ik een nogal fantastische ‘Merikai X Vault City Sour’ die zich heerlijk aan het glas vastklampte.”
“Ik voel me altijd aangetrokken tot een soort Popart-achtige en kleurrijke blikken-art, omdat ik diep van binnen nog steeds een enorm kind ben... Nou ja, eigenlijk niet eens zo heel diep van binnen. Ik voel me soms nog een kind. Ik heb thuis drie sets met bierblikken aan de muur geplakt boven mijn bureau: eentje van ‘Staggeringly Good Brewery’ (Portsmouth) vanwege hun fraaie dinosaurussen op de labels en nou ja, dinosaurussen zijn gewoon cool. Eén van ‘Play Brew Co’ (Middlesbrough) die erg, zoals ik al eerder zei, kleurig en poppy is met van die schattige kleine figuurtjes erop. En de laatste, en waarschijnlijk mijn favoriet: ‘Pomona Island’ (Salford). Die hebben gewoon heel eenvoudige ontwerpen met hele felle kleuren, waardoor hun blikken altijd perfect opvallen tussen al die andere bieren.”
“Ik denk dat het voor de hand liggende antwoord voor elke Britse brouwer kies: Manchester. Ik houd ook echt van die bierstad, maar ik denk ook dat Sheffield het gewoon goed doet voor mij. En het wordt daar alleen maar beter naarmate de tijd verstrijkt. Er zijn gewoon zoveel geweldige brouwerijen met ‘Abbeydale’, ‘Heist’, ‘Triple Point’, ‘Grizzly Grains’ en er zitten enkele van de beste pubs ter wereld, zoals als ‘Rutland Arms’, ‘Shakespeare’s’, ‘Dead Donkey’, ‘Turner’s Bottle Shop’, ‘The Old Shoe’… Moet ik nog doorgaan? Geloof me op mijn woord: wie naar Sheffield komt, staat een ware biertraktatie te wachten. Of eigenlijk minimaal twee of drie…”
Salted Caramel Imperial Stout | 12% | 44 cl
Vanilla Slice Pastry Stout | 7,5% | 44 cl
Session NEIPA | 4,5% | 44 cl
West Coast IPA | 6% | 33 cl
English Pale | 5,3% | 44 cl
Milkshake Pale | 5,5% | 44 cl
Fruited IPA | 5% | 44 cl
Fruited IPA | 6,5% | 44 cl
Pet af! Nu beb je er klaar voor om je in te schrijven voor deze unieke Box. Allemaal bieren die hier (nog) niet verkrijbaar zijn. Maak jij even de blits op de volgende proeverij!