De Rijp

Brouwerij Leeghwater

Logo van Brouwerij Leeghwater gevestigd in De Rijp uit Nederland

http://brouwerijleeghwater.nl/

Over Brouwerij Leeghwater

Op nog geen kilometer afstand van onze brouwerij, in het Noord-Hollandse dorp De Rijp, werd in 1575 de man geboren naar wie onze brouwerij vernoemd is: Jan Adriaenszoon Leeghwater. Zo heette hij toen overigens nog niet. Leeghwaters geboortegrond, het polderlandschap tussen de Noord-Hollandse steden Alkmaar, Purmerend, Haarlem en Amsterdam, bestond toendertijd uit veenweiden; kwetsbare eilandjes omringd door water. Daar wilde Leeghwater iets aan doen. Sterker nog, het beschermen van ‘zijn’ eiland De Rijp tegen de dreiging van het water werd één van zijn levensdoelen. De eerste helft van de 17e eeuw was Leeghwater als ingenieur nauw betrokken bij het droogmaken van de Beemster (1612), de Purmer (1622), de Heerhugowaard (1625), de Wormer (1626), de Schermer (1635) en de Starnmeer (1643). Voor het eerst in de geschiedenis werden er molens ingezet om het water uit meren weg te pompen. De Beemsterpolder is daarom opgenomen op de UNESCO-lijst van Werelderfgoed. Jan Adriaenszoon Leeghwater maakte van hoog water laag water en de veenweiden veranderden in vruchtbare polders. Langzaamaan ontstond dat waar Leeghwater van droomde, zijn Magnum Opus: het Land van Leeghwater. Leeghwater veranderde zijn naam overigens al in 1605, nog voordat het droogleggen van de polders was begonnen. Daarvoor heette hij enkel Jan Adriaenszoon. Eigenwijs als hij was, dacht hij waarschijnlijk dat het hem wel zou lukken; het creëren van het Land van Leeghwater. En hij had gelijk.

Het bier van Brouwerij Leeghwater in a Box

Wij krijgen van alle brouwers de nieuwste en beste bieren die passen in dat seizoen. Deze bieren hebben we tot nu toe van Brouwerij Leeghwater in een box gestopt.

Beemsterboezem

Brouwerij Leeghwater

Blond 4.7%
Meizoentje

Brouwerij Leeghwater

Meibok 5,5%

De Craft Beer Discovery Club

Ontdek of geef het beste speciaalbier van brouwerijen zoals Brouwerij Leeghwater. Bij de Beer weet je vooraf nooit wat je krijgt of koopt. Iedere Box is een uitpakfeest!

Bier voor mezelf Bier als cadeau

Lees de meningen en reviews van onze klanten

Stukje Craft Beer Discovery!

Alle bieren van Brouwerij Leeghwater

Mits de Beer ze kent.

Bier Stijl Alcohol IBU (bitterheid)
Witte WolffWheat Beer - Witbier650
WaaghalsBelgian Tripel825
RuysIPA - White450
Rijper LiefdeRed Ale - American Amber / Red30
PoldervosWinter Ale825
OpperbockBock - Single / Traditional625
MeizoentjeBock - Hell / Maibock / Lentebock535
LentebockBock - Hell / Maibock / Lentebock00
Jan BoonStout - Milk / Sweet50
Hoppen BlondBlonde Ale50
Beemster BoezemBlonde Ale528