Craft, speciaalbier, pils & bier

Zo hou je een bierproeverij

Ik wil een eigen proeverij houden

Een bierproeverij organiseren is geen lichte taak. Dus vandaar dat de Beer dit handige 7-stappenplan uit z’n kantoortje naar ons gromde. Braaf als wij zijn penden we de tips van de Beer op, zodat ook jij makkelijk een geslaagde bierproeverij kunt organiseren. Zo hoef je dus geen uren te besteden aan de voorbereiding, maar kunnen jij en je vrienden snel doen wat het leukst is: lekkere nieuwe biertjes ontdekken.

Durf je het zelf niet aan dan kan de Beer langskomen en de proeverij volledig verzorgen.

Blinde proeverij voor jezelf of samen

Stel. Je bent (of kent) een bierliefhebber. Dan zou dit zomaar een match made in heaven kunnen zijn. Een blinde bier proeverij met 6 (of 6×2) bieren waarbij er geraden moet worden wat de stijlen zijn. Plus extra punten voor alcohol percentage en een ontdekking hoe goed er geproefd is.


Meer info over de blinde proeverij

1. Bepaal je publiek

bepaal je proeverij publiek

Iemand die ooit in 1973 eens per ongeluk een pilsje dronk, ervaart bier op een hele andere manier dan iemand die dagelijks een Imperial Stoutje bij het ontbijt wegtikt. Op deze mensen (en iedereen ertussenin) stem je de bieren voor je bierproeverij af. Vraag dus van tevoren welke bieren men al lekker vindt en borduur daar op voort, maar schuw je eigen gutfeeling daarbij niet. Verras je publiek!

2. Selecteer de juiste bieren

Kies de bieren voor je proeverij

Zorg voor een aangename mix tussen lichte en zware bieren, tussen blonde schonen en donkere spannenden én tussen zure en zoete bieren. Uiteraard kan een occasioneel bekend biertje ertussendoor geen kwaad, maar doe dat met mate. De verrassing en het ontdekken is waar je bierproeverij om draait.

3. Bepaal de volgorde van je bieren

Bepaal de volgorde voor je proeverij

Een goede stelregel is dat je met lage alcoholpercentages begint en rustig opbouwt naar de sterkere bieren. Qua smaak serveer je eerst de subtielere smaken (saison, witbier of Pils) en pas daarna de complexere (stouts, IPA’s en Porters). En in tegenstelling tot het echte leven: eerst het zoet, dan het bittere.

4. Zorg voor de juiste temperatuur

Bepaal de juiste temperatuur van de bieren voor je proeverij

De drinktemperatuur doet heel veel met de smaak van bier. Te koud zorgt voor smaakvervlakking en te warm zorgt voor een al te intense ervaring. De meeste brouwers zetten de drinktemperatuur op de fles, maar mocht dat niet het geval zijn, dan heeft de Beer dit handige overzicht van drinktemperaturen van bier laten schrijven. Makkelijke stelregel: hoe complexer het bier, hoe hoger de temperatuur.

5. Kies de juiste glazen

Kies de juiste glazen voor je proeverij

Bierglazen zijn het gereedschap van je bierproeverij. En goed gereedschap is het halve werk. Je slaat geen spijker in het hout met een nijptang en je drinkt geen Imperial Stout uit een pilsglas. Zorg voor voldoende juiste glazen. Welke glazen bij welk bier horen, lees je op onze uitlegpagina, welk bier uit welk glas.

6. Eten en drinken tussendoor

Kies de bieren voor je proeverij

Chips en al te zoute pinda’s zijn leuk voor de kroeg van Tante Leen, maar niet voor een serieuze zaak als een bierproeverij. Het zout vermoordt je smaakpapillen hartstikke dood. Dat moet je niet willen. Zorg voor lekkere kaas, worst, noten en/of droge toastjes. En drink veel water tussendoor. Dat laatste doe je overigens niet alleen voor de smaak. Ga je een stap verder en zoek je echt eten bij het bier? Kijk dan op onze foodpairing pagina voor tips.

7. Maak notities

Noteer dingen en schrijf ze op qua bieren voor je proeverij

Niets leukers dan een goeie discussie over de smaken van bier. Hoe is de schuimkraag? Hoeveel Van Dyckbruin zit er nou écht precies in de kleur? Hoe is de afdronk? Man! Zo veel te zeggen over bier, dat je er niet over uitgepraat raakt. Tenminste, als je het allemaal kunt onthouden. En daar komen onze proefnotitiekaartjes om de hoek kijken. Die kun je gratis bij ons bestellen.

Blinde proeverij voor jezelf of samen

Stel. Je bent (of kent) een bierliefhebber. Dan zou dit zomaar een match made in heaven kunnen zijn. Een blinde bier proeverij met 6 (of 6×2) bieren waarbij er geraden moet worden wat de stijlen zijn. Plus extra punten voor alcohol percentage en een ontdekking hoe goed er geproefd is.


Meer info over de blinde proeverij

Automatisch een proeverij voor jezelf

Met het abonnement van de Beer zit jij op de eerste rij voor de meest bijzondere speciaalbieren op basis van jouw unieke smaak. De bieren zijn geselecteerd door ons onafhankelijk smaakpanel van echte bierkenners.

- iedere twee maanden nieuw speciaalbier
- volledig ende compleet afgestemd op jouw smaak
- altijd opzegbaar, pauzeerbaar, skipbaar
- geselecteerd door de Beer en zijn Smaakpanel
- proefformulieren, filmpjes, recepten, viltjes en meer!

Jij hoeft dus nooit meer in een (online) winkel te zoeken naar nieuwe biertjes. De Beer weet je smaak en kiest altijd de beste bieren van dat moment. En je krijgt nooit dezelfde bieren in je 'abonnement'.


Meer info over het bierabonnement

Bestel de leukste proef-notitie-formulieren nu GRATIS

Beer in a Box is bekend van
Beer in a Box bij Sprout
Beer in a Box bij de Telegraaf
Beer in a Box bij Emerce
Beer in a Box bij de Metro
Beer in a Box bij Business Insider

Bierproeven incl heerlijke bijpassende hapjes

Kom bierproeven bij de Beer in Alkmaar

Wil je samen met de Beer genieten van de beste speciaalbieren uit binnen en buitenland en super lekkere bijpassende gerechten? Georganiseerd door een Beer. In zijn hometown Alkmaar. Ideaal voor jezelf of als cadeau voor jezelf of samen met iemand anders en jezelf.

Het bierpakket van de Beer met bier een heerlijke proeverij

De aankomende edities:

  • volgende editie wordt nog bekend gemaakt

Wat je krijgt

  • Een bierproeverij van 6 verschillende speciaalbieren
  • Bijpassende happen bij ieder bier!
  • Een leuk verhaal over de bieren en brouwers

Je bent in goed gezelschap

Wat onze klanten zeggen

Wij hebben hele blije klanten! Overal. Maar met name hier op het internet. Inclusief lovende kritieken uit alle windhoeken!

Review klantwaardering Beer in a Box op Facebook
Review klantwaardering Beer in a Box op Trustpilot
Review klantwaardering Beer in a Box via eigen klantonderzoek

Lees leuke ervaringen en reviews

De Beer introduceert vol trots zijn Adventskalender 2021

Bestel de Adventskalender hier

Lees alles over de Bier Adventskalender

Pak hem voor de vogel Beer is gevlogen!

De enige echte Bier Adventskalender 2021