‘Een bier uit de box moet vooral goed zijn’

Geplaatst door Tim op 14/06/2019

Bij de samenstelling van de ‘bieren in de doos’ speelt het proefpanel een sleutelrol. Mark Henke staat aan het hoofd van het testteam en legt uit hoe de proevers te werk gaan. Een introductie van de ‘Opperbeer’, die verhaalt over zijn alsmaar groeiende interesse voor bier.


De liefde voor bier werd er bij Mark met de paplepel, of eigenlijk de 33 cl fles in gegoten. “Mijn vader, maar vroeger ook mijn opa, dronken altijd een pilsje bij het eten. Dat was een vast gebruik. Daarnaast hield mijn vader erg van speciale bieren, met name die uit België, zoals Leffe en Grimbergen. Zo rond mijn twintigste raakte ik daar ook nieuwsgierig naar en begon ik zelf steeds meer bieren te proeven.”


Zes jaar geleden kwam Mark een boekje tegen over zelf bier brouwen. “Het leek me een leuk idee, om voor de verjaardag van mijn vader zelf een bier te brouwen. Hij was destijds toch de grootste specialist die ik persoonlijk kende. Sindsdien loopt het de spuigaten uit. Het verjaardagsbiertje is er gekomen. Mijn vader vond ‘m trouwens niet echt lekker. Dat lag niet aan het brouwsel, al zeg ik het zelf, maar hij houdt gewoon niet van IPA. Ik dacht, dat gaat er ook wel in. Maar zo zie je maar: smaken verschillen.”


De de biersommelier van Beer in a Box is zelf wel een fervent IPA-liefhebber, vooral die van Amerikaanse makelij. “Eigenlijk heeft die ontdekking mijn nieuwsgierigheid naar speciale bieren nog verder aangewakkerd. Steeds lekkerder, maar vaak ook duurder. Het heeft me in elk geval aangemoedigd om zelf ook maar te blijven brouwen,” lacht Mark. “Dat kost veel minder, alleen dan wat extra tijd. Maar dat heb je met een leuke hobby amper in de gaten.”


‘Opperbeer’ Mark Henke voert smaakpanel aan

Mini-bibliotheek

Bij dat ene boek over brouwen bleef het niet. De bierfanaat legde inmiddels een mini-bibliotheek aan. “Zeker dertig boeken heb ik sindsdien van voor tot achter doorgespit, en dat terwijl ik eigenlijk helemaal geen lezer ben. Daar zat ook wel het nodige cursusmateriaal bij voor de opleiding tot biersommelier. Ik ben nu in studie voor niveau 2 en hoop daarna direct door te gaan voor niveau 3: die is internationaal erkend.”


Het tekent het fanatisme van Mark, die in het dagelijks leven werkt als data-analist voor een telecombedrijf. “Dat is inderdaad iets heel anders, maar daarmee qua afwisseling gelijk ook wel een mooie combinatie. Al zou ik graag nog meer werk maken van mijn passie, als zich een mooie kans voordoet.”


Het was ook via het telecombedrijf dat hij voor het eerst in contact kwam met Beer in a Box. “Een van de oprichters kwam langs voor een nieuwe mobiel. We raakten aan de praat en al snel kwam het gesprek op bier. We hebben kaartjes uitgewisseld, omdat ik ook wel eens proeverijen verzorg. Via een collega werd ik vlak daarna gewezen op een bierquiz op internet, toevallig van de Beer. Blijkbaar had ik al laten merken een hoge pet van mezelf op te hebben, want die collega wilde wel eens testen of dat allemaal een beetje klopte.”


Mark scoort het hoogst van alle Noord-Hollandse deelnemers en wordt daarmee, net als de winnaars in de andere provincies, opgenomen in het panel. “Ik woonde om de hoek, haalde vaak zelf mijn doosjes bier op en zo is het contact verder uitgebouwd. Inmiddels kom ik er elke maand minstens één keer over de vloer, nieuwsgierig naar nieuwe bieren die zijn ingezonden,” wijst de ‘Opperbeer’ in het hoofdkwartier naar de stellingkast vol met flessen en blikken.


Droombaan

Als voorzitter proeft Mark sowieso alle bieren die binnen komen en schrijft een review. Hij grijnst: “Of dat een droombaan is? Laat ik zeggen dat het geen vervelende opdracht is.” De overige panelleden krijgen elk een deel van de bieren te proeven. “Onderling hebben we geen contact, om beïnvloeding te voorkomen. Ik ken ze niet, weet ook niet of er bijvoorbeeld nog sommeliers tussen zitten. Da’s ook niet belangrijk, aangezien de Beer mikt op de ‘gewone’ liefhebber. Pas als het daar in de smaak valt, is er een kans dat het een keer in de Box wordt opgenomen. We kunnen met elkaar wel heel hoogdravend analyseren hoe een bier is gebrouwen, maar het gaat er vooral om dat ze goed zijn. En lekker.”

De Craft Beer Discovery Club

Ontdek of geef speciaalbier. Bij de Beer weet je vooraf nooit wat je krijgt of koopt. Iedere Box is een uitpakfeest!

Bier voor mezelf Bier als cadeau

Lees de meningen en reviews van onze klanten

Andere blogitems van de Beer

Metro: "Altijd op zoek naar de parels onder de speciaalbieren!"

Dit artikel verscheen eerder op Metronieuws: Van verzekeringen naar bier: die stap maakten drie Alkmaarders. “Nederland is een echt speciaalbierenland geworden.” Verzekeraars en collega’s waren ze alle drie, nog geen jaar geleden: Victor Kuppers, Tim Remmerswaal en Armand Haan. Eerstgenoemde twee kenden elkaar al vanuit een studentenhuis. Ondernemend waren ze altijd al, maar toch. De vrienden gooiden hun carrière drastisch om, want ze ‘stapten’ met hun eigen bedrijf Beer in a Box in bier. Speciaalbieren welteverstaan.

De Beer staat in hét verzekeringsblad der verzekeringsbladen

Twaalf jaar in de verzekeringsbranche gewerkt, nooit één publicatie in hét verzekeringblad der verzekeringsbladen. Begin je 1 x voor jezelf en staan we er alsnog in

De top 5 allerbeste redenen om bier te geven voor Vaderdag!

Wat geef je een vader cadeau die alles al heeft? Nou, gromt onze Beer: “Wat dacht je van bieren die hij nog niet heeft!? Perfect in lijn met zijn smaak? En als je zijn smaak niet weet, dan kun je hem verrassen met bieren die hij waarschijnlijk nog niet kent, maar wel lekker vindt!” Aldus onze Beer. Hier een lijst met weloverwogen en uitgebalanceerde redenen om een Beer in a Box voor vaderdag te geven.

De Beer breekt alle records op fantastisch festival!

Fantastisch! De Beer en z’n speciaalbierbar op Alkmaar Culinair Plaza. Eerste non-food stand ever op het evenement waar je als oer-Alkmaarder van oudsher het einde van de zomer inluidt. Na drie dagen vol zweet in z’n vel maakt de Beer de balans op.

Nieuwe hopoogst betekent nieuw weekendje weg naar de Ardennen om "bier te brouwen"!

Bier brouwen, proeven en drinken. Dat is in het kort het driedaagse weekend dat de Beer as 9 t/m 11 november (2018) organiseert. In samenwerking met Les Etables (de prachtige herberg van Rob & Corina, midden in het hartje van de Ardennen) vind je in drie dagen eindelijk de tijd om heerlijk te eten, te vertoeven in een prachtige omgeving, leer je bierbrouwen en geniet je tussendoor van allerlei andere bijzondere bieren!

Proeverij: de spareribs waren klauwenlikkend lekker!

Wat heeft de Beer genoten van zijn eerste maandelijkse proeverij. En dan vooral van zijn gasten, hun gezelligheid, luide gelach en het feit dat hij zijn klauwen weggelikt heeft bij de spareribs. Heerlijke spijs bier combinaties, vakkundig bij elkaar gesnuffeld door de Beer (bier) en zijn vriendin @missbell, die verantwoordelijk was voor de fijne hapjes. De volgende keer is ook al bekend en nu te boeken!

‘Bierdame’ Boukje Koop over bierstijlen: Puur verwachtingsmanagement

In de eerste editie van de Grizzly Gazet staat een interview met Bierdame Boukje Koop. Aanvullend staat hieronder een extra dilemma. Alles over de Grizzly Gazet

Dansend in het magazijn

‘De Beer danst in zijn magazijn als hij leest over jullie idee voor een magazine. We horen graag wanneer jullie zin hebben om naar het hol van de Beer te komen.’

‘Eerste slok is altijd het lekkerst’

Stefan uit Leeuwarden, een bewuste genieter Vol verwachting klopt zijn hart. Niet voor de Sint, maar voor de Beer. Fysiotherapeut Stefan uit Leeuwarden is Beer in a Box-abonnee van het eerste uur en ontvangt vandaag ‘beermail’ afkomstig uit Alkmaar. We zijn de doos gevolgd tot in zijn huiskamer, waar de kartonnen verrassing direct open gaat.

Vacature: Magazijnmedewerker aka extra Klauwkracht m/v/beer

De Beer zoekt hulp. Een allround magazijnmedewerker. Iemand die van aanpakken weet en de Boxen van A(lkmaar) naar B weet te krijgen. Zorgvuldig en met liefde ingepakt. De Beer kan hier uren over praten maar hoort veel liever van jou hoe jij deze rol pakt.

Bierdame Boukje Koop over bierstijlen

Boukje Koop uit Eindhoven is op het moment van schrijven een van de nieuwste Diplom Biersommeliers van Nederland. De boven- matige interesse in bier van deze ‘bierdame’ (haar online werktitel, zie bierdame.com) is begonnen in 2009 en in rap tempo heeft ze zich bij een select groepje erkend bierkenners gevoegd.

Auteur Reinier Spreen van de taal van smaak

‘Lekker is een vreselijk woord’, valt Reinier Spreen in zijn boek ‘De taal van smaak’ gelijk met de deur in huis. ‘Waaróm is het lekker? Leg dat maar eens uit,’ vervolgt hij zijn introductie. De schrijver zou er zomaar een strenge indruk mee kunnen maken, maar wie de parttime barman van café Gollem ontmoet merkt al snel het tegendeel.

Dat was geen eitje. Die eitjes...

Maar de Beer zag toch dat een aantal mensen van de paar duizend ei-zoekers binnen een uur alle eitjes hadden gevonden. Maar omdat hij heel goed begrijpt dat het mega frustrerend is om niet alle eitjes compleet te krijgen houdt hij ze nog heel even online en zet hij hieronder alle locaties op een rijtje. Voor je gemoedsrust. Het gaat over https://www.beerinabox.nl/egghunt deze actie.

Brouwers slaan handen ineen en starten virtueel kleedje voor Koningsdag

Alkmaar – Nu Koningsdag niet doorgaat, hebben tientallen speciaalbier brouwers een wel heel ludiek idee. Zij gaan aanstaande Koningsdag op een virtueel kleedje samen al hun merchandise te koop aanbieden. Van gratis bierviltjes, stickers, prachtige collectors glazen, speciale bieropeners, petjes tot en met shirts en truien van de brouwers. En dat allemaal tegen zachte Koningsdag prijzen. Alle opbrengsten van het virtuele kleedje gaan voor de volle 100% naar de brouwer en dat is nodig ook!

Brouwers Vrijmarkt update

Hierbij even een update om jullie op de hoogte te houden met de verzending. Ik (Moos) merk dat iedereen er heel erg naar uit kijkt om zijn gekochte producten te ontvangen, begrijpelijk want wij kijken er ook naar uit om de grote inpak party op te starten.

Kijkje achter de schermen bij de Beer: Campagne Vrijmarkt

Alkmaar – Koningsdag 2020 zou anders dan anders gaan, vanwege de Corona zullen er geen feesten, partijen en markten zijn. Bij de Beer wilden we toch een alternatief bedenken om het oranje gevoel naar boven te krijgen. Wat begon als een grapje tijdens de lunch, waren we stiekem toch allemaal wel heel enthousiast over het online kleedjesmarkt idee en waar de opbrengst 100% naar de brouwer zelf ging. In dezelfde week van het abonnement van de Beer om het nog krapper te maken. Maar dat maakt niet uit, dinsdag 21 april 12:00 werden de plannen bedacht en uitgeschreven, vrijdag 26 april 17:00 moesten we live. 125 uur om de brouwers te benaderen en enthousiast te maken, de site klaar te zetten, bedenken hoe we gaan verzenden en nog veel meer. Aan de bak maar.

Howto: Hoe je een Black & Tan maakt

Vandaag kwamen we toch op iets interessants; een Black & Tan. Daar hadden we nog nooit van gehoord bij de Beer. Na even inlezen werd ons verteld dat we een lichte Pale Ale of Lager moesten pakken en een donkere Stout. Meteen het magazijn ingedoken om iets bruikbaars te pakken 20 pogingen later! Hoppa bieren mengen! Maar dan juist niet...

EK 2020: Samenvatting van de Beer

Eindelijk, na 4 jaar heeft Nederland zich weer eens gekwalificeerd voor een eind toernooi. Na de mislukte kwalificatie in 2016 (EK) en 2018 (WK) waren we toe aan een voetbaltoernooi in de zomer. De groep is bekend Nederland staat tegenover Oekraïne, Oostenrijk en Noord Macedonië. De oranje leeuwen spelen ook in deze volgorde. Allemaal in Amsterdam, lekker makkelijk ook, kunnen ze mooi met de noppen op het fietsie :)

Gran Prix van Zandvoort: Samenvatting

Zo dan, dat was de Beer eens een kwalificatie. Zandvoort, kort en uitdagend voor de coureurs. Vooral met de lange auto’s van tegenwoordig in tegenstelling tot de vorige Gran Prix van Zandvoort die voor het laatste gereden werd in 1985. En gewonnen werd door Niki Lauda in een McLaren.