Bierdame Boukje Koop over bierstijlen

Geplaatst door Tim op 12/03/2020

Boukje Koop uit Eindhoven is op het moment van schrijven een van de nieuwste Diplom Biersommeliers van Nederland. De boven- matige interesse in bier van deze ‘bierdame’ (haar online werktitel, zie bierdame.com) is begonnen in 2009 en in rap tempo heeft ze zich bij een select groepje erkend bierkenners gevoegd.


‘Fijn om te weten waar je aan begint’


Een bezoek aan de Hertog Jan brouwerij in Arcen was Boukje haar eerste stap in de won- dere wereld van bier. Daarna heeft de kersverse biersommelier veel nieuwe bieren ontdekt door Beer in a Box. Bij het proeflokaal van Van Moll in de Lampenstad legt de Beer haar enkele duivelse dilemma’s voor. Maar niet voor ze ant- woord heeft gegeven op een prangende vraag: wie bepaalt welk label een bier moet dragen? “Bierstijlen en de daarbij behorende om- schrijvingen liggen niet wettelijk vast,” vertelt Boukje. “In Nederland zijn alleen alcoholvrij, alcoholarm, oud-bruin, pils en bockbier in de wet bij naam terug te vinden. Dat is een goede indicatie hoe saai Nederland lange tijd is ge- weest op het gebied van bier.” Europees gezien is er wel regelgeving wat betreft het gebruiken van bepaalde benamingen zoals Oude Geuze, Oude Kriek en Kölsch. Laatstgenoemde mag bijvoorbeeld alleen gebrouwen worden in het zicht van de Dom van Keulen. “Die regelge- ving wordt echter bekrachtigd vanuit de EU en bijvoorbeeld Amerikaanse brouwers kunnen hiermee dus niet op het gebruik van de term Kölsch aangesproken worden,” verklaart de biersommelier. Dat er toch met bierstijlen wordt gewerkt is puur verwachtingsmanagement, meent de Eindhovense. “Wanneer je een zoet taartje denkt te eten en bij de eerste hap proeft ineens zout, dan is dat een enorme teleurstelling. Een ander voorbeeld is een vriendin die laatst een Oude Kriek weggegooid heeft omdat ze dacht dat deze bedorven was. Deze oude kriek was, zoals het hoort, zuur. Zij verwachtte echter een fruitig en zoet bier, de smaakeigenschappen van een kriek. Het is fijn om te weten waar je aan begint. Daarom is het goed om bierstijlen van elkaar te onderscheiden.”


Thinking in the box versus outside the box


“Experimenten! Outside the Box dus! Al ben ik daar ook een tijdje verzadigd geraakt van alle gekke bieren. Soms staan er op een label zoveel ingrediënten dat ik denk, hoe krijg je deze smaken allemaal in balans? Maar als dat dan lukt, is zo’n bier ook echt gelukt. Toch houd ik ook van echte klassieke bieren, vooral van Duitse makelij, zoals een helles of dunkles. Die zijn vaak heel ‘clean’ en moutig. Bijkomend voordeel is dat je er minder snel een kater van krijgt.”


Subtiel versus complex


“Complex. Mijn favoriete complexe bier is een stout. Geen zoete maar juist eentje met meer zurige, bittere smaken van geroosterd mout. Ons Blackie van Brouwerij Van Moll uit Eindhoven is dan mijn eerste keuze. Een gitzwarte imperial stout met tonen van koffie en chocolade.”

Session versus zwaar


“Er zitten best zware jongens onder mijn favorieten: Bloedbroeder van Kompaan en zoals eerder gezegd Ons Blackie van Van Moll. Hoewel er tegenwoordig ook kwaliteit te krijgen is op het gebied van laag alcoholische bieren. Ik hoop dat er steeds meer goed alcoholarm bier op de markt komt, maar er is nog veel winst te halen. Veel alcoholarme bieren, buiten de session ipa’s, neigen naar zoet. Dat is niet vreemd, omdat brouwers toch ergens de volheid van een bier willen behouden. Is dat niet uit de alcohol, dan uit de suikers bijvoorbeeld.”


Winter- versus zomerbier


“Sommige bieren smaken wel degelijk lekkerder bij een bepaald weertype. Een gose is een echte dorstlesser die het best in de zomer tot zijn recht komt. Er komt ook wel iets van verlangen bij kijken. Zoals het hunkeren naar stoofvlees in de winter en juist naar salades in de zomer. Daarbij passen dan ook bepaalde bieren weer beter. Een barley wine matcht vaak goed met stoofvlees en niet zo snel met een salade. Een gelijke intensiteit van bier en eten is daarbij het belangrijkst.”

Vers van de pers versus gerijpt op vaten


“Ik houd wel van vers van de pers. Hoppige bieren moeten zo jong mogelijk worden ge- dronken. Hoparoma’s houden maar een paar maanden stand, daarna worden ze snel muf of verdwijnen zelfs helemaal. Overigens kan ik ook van gerijpte bieren genieten. Barrel aging werkt vooral goed bij bieren waarin donkere mout- soorten zitten. Soms zijn ze echter zo uit balans, dat ik het gevoel krijg dat ik net zo goed de whisky had kunnen drinken. Ook lekker, maar niet wanneer ik een biertje verwacht.”

De Craft Beer Discovery Club

Ontdek of geef speciaalbier. Bij de Beer weet je vooraf nooit wat je krijgt of koopt. Iedere Box is een uitpakfeest!

Bier voor mezelf Bier als cadeau

Lees de meningen en reviews van onze klanten

Andere blogitems van de Beer

Metro: "Altijd op zoek naar de parels onder de speciaalbieren!"

Dit artikel verscheen eerder op Metronieuws: Van verzekeringen naar bier: die stap maakten drie Alkmaarders. “Nederland is een echt speciaalbierenland geworden.” Verzekeraars en collega’s waren ze alle drie, nog geen jaar geleden: Victor Kuppers, Tim Remmerswaal en Armand Haan. Eerstgenoemde twee kenden elkaar al vanuit een studentenhuis. Ondernemend waren ze altijd al, maar toch. De vrienden gooiden hun carrière drastisch om, want ze ‘stapten’ met hun eigen bedrijf Beer in a Box in bier. Speciaalbieren welteverstaan.

De Beer staat in hét verzekeringsblad der verzekeringsbladen

Twaalf jaar in de verzekeringsbranche gewerkt, nooit één publicatie in hét verzekeringblad der verzekeringsbladen. Begin je 1 x voor jezelf en staan we er alsnog in

De top 5 allerbeste redenen om bier te geven voor Vaderdag!

Wat geef je een vader cadeau die alles al heeft? Nou, gromt onze Beer: “Wat dacht je van bieren die hij nog niet heeft!? Perfect in lijn met zijn smaak? En als je zijn smaak niet weet, dan kun je hem verrassen met bieren die hij waarschijnlijk nog niet kent, maar wel lekker vindt!” Aldus onze Beer. Hier een lijst met weloverwogen en uitgebalanceerde redenen om een Beer in a Box voor vaderdag te geven.

De Beer breekt alle records op fantastisch festival!

Fantastisch! De Beer en z’n speciaalbierbar op Alkmaar Culinair Plaza. Eerste non-food stand ever op het evenement waar je als oer-Alkmaarder van oudsher het einde van de zomer inluidt. Na drie dagen vol zweet in z’n vel maakt de Beer de balans op.

Nieuwe hopoogst betekent nieuw weekendje weg naar de Ardennen om "bier te brouwen"!

Bier brouwen, proeven en drinken. Dat is in het kort het driedaagse weekend dat de Beer as 9 t/m 11 november (2018) organiseert. In samenwerking met Les Etables (de prachtige herberg van Rob & Corina, midden in het hartje van de Ardennen) vind je in drie dagen eindelijk de tijd om heerlijk te eten, te vertoeven in een prachtige omgeving, leer je bierbrouwen en geniet je tussendoor van allerlei andere bijzondere bieren!

Proeverij: de spareribs waren klauwenlikkend lekker!

Wat heeft de Beer genoten van zijn eerste maandelijkse proeverij. En dan vooral van zijn gasten, hun gezelligheid, luide gelach en het feit dat hij zijn klauwen weggelikt heeft bij de spareribs. Heerlijke spijs bier combinaties, vakkundig bij elkaar gesnuffeld door de Beer (bier) en zijn vriendin @missbell, die verantwoordelijk was voor de fijne hapjes. De volgende keer is ook al bekend en nu te boeken!

‘Een bier uit de box moet vooral goed zijn’

Bij de samenstelling van de ‘bieren in de doos’ speelt het proefpanel een sleutelrol. Mark Henke staat aan het hoofd van het testteam en legt uit hoe de proevers te werk gaan. Een introductie van de ‘Opperbeer’, die verhaalt over zijn alsmaar groeiende interesse voor bier.

‘Bierdame’ Boukje Koop over bierstijlen: Puur verwachtingsmanagement

In de eerste editie van de Grizzly Gazet staat een interview met Bierdame Boukje Koop. Aanvullend staat hieronder een extra dilemma. Alles over de Grizzly Gazet

Dansend in het magazijn

‘De Beer danst in zijn magazijn als hij leest over jullie idee voor een magazine. We horen graag wanneer jullie zin hebben om naar het hol van de Beer te komen.’

‘Eerste slok is altijd het lekkerst’

Stefan uit Leeuwarden, een bewuste genieter Vol verwachting klopt zijn hart. Niet voor de Sint, maar voor de Beer. Fysiotherapeut Stefan uit Leeuwarden is Beer in a Box-abonnee van het eerste uur en ontvangt vandaag ‘beermail’ afkomstig uit Alkmaar. We zijn de doos gevolgd tot in zijn huiskamer, waar de kartonnen verrassing direct open gaat.

Vacature: Magazijnmedewerker aka extra Klauwkracht m/v/beer

De Beer zoekt hulp. Een allround magazijnmedewerker. Iemand die van aanpakken weet en de Boxen van A(lkmaar) naar B weet te krijgen. Zorgvuldig en met liefde ingepakt. De Beer kan hier uren over praten maar hoort veel liever van jou hoe jij deze rol pakt.

Auteur Reinier Spreen van de taal van smaak

‘Lekker is een vreselijk woord’, valt Reinier Spreen in zijn boek ‘De taal van smaak’ gelijk met de deur in huis. ‘Waaróm is het lekker? Leg dat maar eens uit,’ vervolgt hij zijn introductie. De schrijver zou er zomaar een strenge indruk mee kunnen maken, maar wie de parttime barman van café Gollem ontmoet merkt al snel het tegendeel.

Dat was geen eitje. Die eitjes...

Maar de Beer zag toch dat een aantal mensen van de paar duizend ei-zoekers binnen een uur alle eitjes hadden gevonden. Maar omdat hij heel goed begrijpt dat het mega frustrerend is om niet alle eitjes compleet te krijgen houdt hij ze nog heel even online en zet hij hieronder alle locaties op een rijtje. Voor je gemoedsrust. Het gaat over https://www.beerinabox.nl/egghunt deze actie.

Brouwers slaan handen ineen en starten virtueel kleedje voor Koningsdag

Alkmaar – Nu Koningsdag niet doorgaat, hebben tientallen speciaalbier brouwers een wel heel ludiek idee. Zij gaan aanstaande Koningsdag op een virtueel kleedje samen al hun merchandise te koop aanbieden. Van gratis bierviltjes, stickers, prachtige collectors glazen, speciale bieropeners, petjes tot en met shirts en truien van de brouwers. En dat allemaal tegen zachte Koningsdag prijzen. Alle opbrengsten van het virtuele kleedje gaan voor de volle 100% naar de brouwer en dat is nodig ook!

Brouwers Vrijmarkt update

Hierbij even een update om jullie op de hoogte te houden met de verzending. Ik (Moos) merk dat iedereen er heel erg naar uit kijkt om zijn gekochte producten te ontvangen, begrijpelijk want wij kijken er ook naar uit om de grote inpak party op te starten.

Kijkje achter de schermen bij de Beer: Campagne Vrijmarkt

Alkmaar – Koningsdag 2020 zou anders dan anders gaan, vanwege de Corona zullen er geen feesten, partijen en markten zijn. Bij de Beer wilden we toch een alternatief bedenken om het oranje gevoel naar boven te krijgen. Wat begon als een grapje tijdens de lunch, waren we stiekem toch allemaal wel heel enthousiast over het online kleedjesmarkt idee en waar de opbrengst 100% naar de brouwer zelf ging. In dezelfde week van het abonnement van de Beer om het nog krapper te maken. Maar dat maakt niet uit, dinsdag 21 april 12:00 werden de plannen bedacht en uitgeschreven, vrijdag 26 april 17:00 moesten we live. 125 uur om de brouwers te benaderen en enthousiast te maken, de site klaar te zetten, bedenken hoe we gaan verzenden en nog veel meer. Aan de bak maar.

Howto: Hoe je een Black & Tan maakt

Vandaag kwamen we toch op iets interessants; een Black & Tan. Daar hadden we nog nooit van gehoord bij de Beer. Na even inlezen werd ons verteld dat we een lichte Pale Ale of Lager moesten pakken en een donkere Stout. Meteen het magazijn ingedoken om iets bruikbaars te pakken 20 pogingen later! Hoppa bieren mengen! Maar dan juist niet...

EK 2020: Samenvatting van de Beer

Eindelijk, na 4 jaar heeft Nederland zich weer eens gekwalificeerd voor een eind toernooi. Na de mislukte kwalificatie in 2016 (EK) en 2018 (WK) waren we toe aan een voetbaltoernooi in de zomer. De groep is bekend Nederland staat tegenover Oekraïne, Oostenrijk en Noord Macedonië. De oranje leeuwen spelen ook in deze volgorde. Allemaal in Amsterdam, lekker makkelijk ook, kunnen ze mooi met de noppen op het fietsie :)

Gran Prix van Zandvoort: Samenvatting

Zo dan, dat was de Beer eens een kwalificatie. Zandvoort, kort en uitdagend voor de coureurs. Vooral met de lange auto’s van tegenwoordig in tegenstelling tot de vorige Gran Prix van Zandvoort die voor het laatste gereden werd in 1985. En gewonnen werd door Niki Lauda in een McLaren.