Auteur Reinier Spreen van de taal van smaak

Geplaatst door Tim op 12/03/2020

‘Lekker is een vreselijk woord’, valt Reinier Spreen in zijn boek ‘De taal van smaak’ gelijk met de deur in huis. ‘Waaróm is het lekker? Leg dat maar eens uit,’ vervolgt hij zijn introductie. De schrijver zou er zomaar een strenge indruk mee kunnen maken, maar wie de parttime barman van café Gollem ontmoet merkt al snel het tegendeel.


Samen op een ‘wondere ontdekkingstocht’

Reinier is wars van pretenties. Hij ziet zijn boek vooral als aanmoediging. Als een goedbedoelde suggestie om nog meer te genieten van de “wondere verkenningstocht” die het proeven van nieuwe bieren kan zijn. De afspraak staat een uur voor openingstijd in Gollem, aan de Raamsteeg in Amsterdam. Over smaak valt niet te twisten, maar dit lijkt de redactie van De Beer toch echt een perfecte plek om eens over de taal van smaak van gedachtente wisselen. De hoge borden aan de wanden rondom staan vol met de meest uiteenlopende bieren, netjes gerubriceerd per stijl. Smaken te over, dus. Tegelijk ook het risico om te verdwalen. Maar barman Reinier wijst de klant de weg, zoals hij dat hij zijn boek ook doet, als een soort taal- en smaakgids. Beroepshalve is Reinier voortdurend op zoek naarmooie en relevante woorden. Maar als het op proeven aankomt, is dat ineens een stuk minder eenvoudig. “Een eerste slok nemen is één, maar omschrijf maar eens precies wat je ziet, ruikt en proeft. Dat is verdomd lastig,” zegt Reinier, om er bemoedigend aan toe te voegen. “Maar het is zeker te leren. En als het lukt, dan geeft dat een geweldige kick.”Zijn idee om een boek aan het thema smaak te wijden kreeg vastere vorm achter de toog bij Gollem. “Ik kook graag en lees daar ook veel boeken over. Daarnaast volg ik altijd al met veel interesse de recensies over wijnen in de krant.Ik vind het knap hoe in een paar zinnen dranken worden omschreven, die gelijk het idee geven hoe ze smaken en of ze iets voor me zijn of niet.” Als barman staat Reinier zelf ook voor die taak. “Lang niet iedereen die hier binnenstapt weet veel over bier. Vaak is de vraag of ik iets kan aanraden. ‘Houdt u van donker of blond, van zoet of meer van bitter?’ zijn dan vaak mijn weder- vragen. Na wat doorvragen komen we zo steeds dichter in de buurt van een suggestie. Uiteraard spelen mijn eigen voorkeuren daarin ook een rol. Ik zoek daarbij steeds naar een mooie omschrijving, die misschien niet allesomvattend is, maar wel duidt waar een bier voor staat.”


snoBistisch

Reinier waakt voor snobisme. Zijn aanbevelingen zijn gebaseerd op de liefde voor goede bieren. “Ik zoek voor de gast naar iets dat nieuw is, het liefst natuurlijk beter dan hij of zij al kent. Zonder daarbij gelijk te ver door te schieten. Als iemand nog niet veel verder is gekomen dan een Leffe Blond, dan is een absolute persoonlijk favoriet als de Orval nog te complex. Hoe graag ik hem of haar door ook mee zou willen laten kennismaken.”Om zijn verhaal nog wat kracht bij te zetten, ontkurkt Reinier een fles Boon Oude Geuze. “Niets werkt beter dan het zelf te ondervinden,” stelt hij. Nieuwsgierig naar de reacties, laat hij zijn gasten rustig proeven en een oordeel vormen. Daarna begint hij spontaan ook zelf te recenseren. “De eerste smaak- ervaring is vooral heel droog. Daarna krijgen de fruittonen iets meer de overhand, eerst de wat zuurdere gevolgd door het zoet. Het bier heeft een stevige body, is bitter. Eigenlijk pakt het alle smaken mee en doet zodoende heel veel. Enkele jaren geleden bleef ik verre van de wat zuurdere bieren, maar nu kan ik me er helemaal in verliezen.”Het schrijven van zijn boek heeft het werk bij Gollem er nog leuker op gemaakt, vanwege het grotere bewustzijn over smaken en de manieren om ze te omschrijven. “Hoewel het ook wel moeilijker kan zijn, doordat ik soms het gevoel heb dat ik tekort schiet.” Toch is er geen weg meer terug, lacht hij. “Dat hoeft ook niet. Want aan de andere kant: als je de woorden vindt, dan zorgt dat voor een extra dimensie. Woorden helpen om grip te krijgen wat je ruikt en proeft. Om die te delen met anderen maakt de gezamenlijke ontdekkingstocht nog mooier.”Reinier is er geen voorstander van om bieren als barman, of zelfs als schrijver, heel technisch te benaderen. “Hoewel een bepaalde basiskennis wel een vereiste is om volgende stappen te maken. Mijn boek is vooral bedoeld om het plezier aan te wakkeren. En hopelijk een hulpmiddel om iets meer houvast te krijgen. Vergelijk het met het Biersmaakwiel (zoek maar eens op internet naar de Deense professor Morten Christian Meilgaard, red.), dat een indruk geeft van de enorme weidsheid van smaken. Goed om eens te bekijken, maar ik waak ervoor om er zelf te ver in door te schieten.” Bier is ook maar gewoon bier, stelt hij nuchter vast. “Daar moeten we ook niet te ingewikkeld over willen doen. Het gaat in de eerste plaats om het genieten. Smaakomschrijvingen zorgen voor een extra laagje, dat het nog leuker maakt om bieren te drinken en te proeven. Ga je daar in mee, dan gaat er een wereld voor je open.”


De Craft Beer Discovery Club

Ontdek of geef speciaalbier. Bij de Beer weet je vooraf nooit wat je krijgt of koopt. Iedere Box is een uitpakfeest!

Bier voor mezelf Bier als cadeau

Lees de meningen en reviews van onze klanten

Andere blogitems van de Beer

Metro: "Altijd op zoek naar de parels onder de speciaalbieren!"

Dit artikel verscheen eerder op Metronieuws: Van verzekeringen naar bier: die stap maakten drie Alkmaarders. “Nederland is een echt speciaalbierenland geworden.” Verzekeraars en collega’s waren ze alle drie, nog geen jaar geleden: Victor Kuppers, Tim Remmerswaal en Armand Haan. Eerstgenoemde twee kenden elkaar al vanuit een studentenhuis. Ondernemend waren ze altijd al, maar toch. De vrienden gooiden hun carrière drastisch om, want ze ‘stapten’ met hun eigen bedrijf Beer in a Box in bier. Speciaalbieren welteverstaan.

De Beer staat in hét verzekeringsblad der verzekeringsbladen

Twaalf jaar in de verzekeringsbranche gewerkt, nooit één publicatie in hét verzekeringblad der verzekeringsbladen. Begin je 1 x voor jezelf en staan we er alsnog in

De top 5 allerbeste redenen om bier te geven voor Vaderdag!

Wat geef je een vader cadeau die alles al heeft? Nou, gromt onze Beer: “Wat dacht je van bieren die hij nog niet heeft!? Perfect in lijn met zijn smaak? En als je zijn smaak niet weet, dan kun je hem verrassen met bieren die hij waarschijnlijk nog niet kent, maar wel lekker vindt!” Aldus onze Beer. Hier een lijst met weloverwogen en uitgebalanceerde redenen om een Beer in a Box voor vaderdag te geven.

De Beer breekt alle records op fantastisch festival!

Fantastisch! De Beer en z’n speciaalbierbar op Alkmaar Culinair Plaza. Eerste non-food stand ever op het evenement waar je als oer-Alkmaarder van oudsher het einde van de zomer inluidt. Na drie dagen vol zweet in z’n vel maakt de Beer de balans op.

Nieuwe hopoogst betekent nieuw weekendje weg naar de Ardennen om "bier te brouwen"!

Bier brouwen, proeven en drinken. Dat is in het kort het driedaagse weekend dat de Beer as 9 t/m 11 november (2018) organiseert. In samenwerking met Les Etables (de prachtige herberg van Rob & Corina, midden in het hartje van de Ardennen) vind je in drie dagen eindelijk de tijd om heerlijk te eten, te vertoeven in een prachtige omgeving, leer je bierbrouwen en geniet je tussendoor van allerlei andere bijzondere bieren!

Proeverij: de spareribs waren klauwenlikkend lekker!

Wat heeft de Beer genoten van zijn eerste maandelijkse proeverij. En dan vooral van zijn gasten, hun gezelligheid, luide gelach en het feit dat hij zijn klauwen weggelikt heeft bij de spareribs. Heerlijke spijs bier combinaties, vakkundig bij elkaar gesnuffeld door de Beer (bier) en zijn vriendin @missbell, die verantwoordelijk was voor de fijne hapjes. De volgende keer is ook al bekend en nu te boeken!

‘Een bier uit de box moet vooral goed zijn’

Bij de samenstelling van de ‘bieren in de doos’ speelt het proefpanel een sleutelrol. Mark Henke staat aan het hoofd van het testteam en legt uit hoe de proevers te werk gaan. Een introductie van de ‘Opperbeer’, die verhaalt over zijn alsmaar groeiende interesse voor bier.

‘Bierdame’ Boukje Koop over bierstijlen: Puur verwachtingsmanagement

In de eerste editie van de Grizzly Gazet staat een interview met Bierdame Boukje Koop. Aanvullend staat hieronder een extra dilemma. Alles over de Grizzly Gazet

Dansend in het magazijn

‘De Beer danst in zijn magazijn als hij leest over jullie idee voor een magazine. We horen graag wanneer jullie zin hebben om naar het hol van de Beer te komen.’

‘Eerste slok is altijd het lekkerst’

Stefan uit Leeuwarden, een bewuste genieter Vol verwachting klopt zijn hart. Niet voor de Sint, maar voor de Beer. Fysiotherapeut Stefan uit Leeuwarden is Beer in a Box-abonnee van het eerste uur en ontvangt vandaag ‘beermail’ afkomstig uit Alkmaar. We zijn de doos gevolgd tot in zijn huiskamer, waar de kartonnen verrassing direct open gaat.

Vacature: Magazijnmedewerker aka extra Klauwkracht m/v/beer

De Beer zoekt hulp. Een allround magazijnmedewerker. Iemand die van aanpakken weet en de Boxen van A(lkmaar) naar B weet te krijgen. Zorgvuldig en met liefde ingepakt. De Beer kan hier uren over praten maar hoort veel liever van jou hoe jij deze rol pakt.

Bierdame Boukje Koop over bierstijlen

Boukje Koop uit Eindhoven is op het moment van schrijven een van de nieuwste Diplom Biersommeliers van Nederland. De boven- matige interesse in bier van deze ‘bierdame’ (haar online werktitel, zie bierdame.com) is begonnen in 2009 en in rap tempo heeft ze zich bij een select groepje erkend bierkenners gevoegd.

Dat was geen eitje. Die eitjes...

Maar de Beer zag toch dat een aantal mensen van de paar duizend ei-zoekers binnen een uur alle eitjes hadden gevonden. Maar omdat hij heel goed begrijpt dat het mega frustrerend is om niet alle eitjes compleet te krijgen houdt hij ze nog heel even online en zet hij hieronder alle locaties op een rijtje. Voor je gemoedsrust. Het gaat over https://www.beerinabox.nl/egghunt deze actie.

Brouwers slaan handen ineen en starten virtueel kleedje voor Koningsdag

Alkmaar – Nu Koningsdag niet doorgaat, hebben tientallen speciaalbier brouwers een wel heel ludiek idee. Zij gaan aanstaande Koningsdag op een virtueel kleedje samen al hun merchandise te koop aanbieden. Van gratis bierviltjes, stickers, prachtige collectors glazen, speciale bieropeners, petjes tot en met shirts en truien van de brouwers. En dat allemaal tegen zachte Koningsdag prijzen. Alle opbrengsten van het virtuele kleedje gaan voor de volle 100% naar de brouwer en dat is nodig ook!

Brouwers Vrijmarkt update

Hierbij even een update om jullie op de hoogte te houden met de verzending. Ik (Moos) merk dat iedereen er heel erg naar uit kijkt om zijn gekochte producten te ontvangen, begrijpelijk want wij kijken er ook naar uit om de grote inpak party op te starten.

Kijkje achter de schermen bij de Beer: Campagne Vrijmarkt

Alkmaar – Koningsdag 2020 zou anders dan anders gaan, vanwege de Corona zullen er geen feesten, partijen en markten zijn. Bij de Beer wilden we toch een alternatief bedenken om het oranje gevoel naar boven te krijgen. Wat begon als een grapje tijdens de lunch, waren we stiekem toch allemaal wel heel enthousiast over het online kleedjesmarkt idee en waar de opbrengst 100% naar de brouwer zelf ging. In dezelfde week van het abonnement van de Beer om het nog krapper te maken. Maar dat maakt niet uit, dinsdag 21 april 12:00 werden de plannen bedacht en uitgeschreven, vrijdag 26 april 17:00 moesten we live. 125 uur om de brouwers te benaderen en enthousiast te maken, de site klaar te zetten, bedenken hoe we gaan verzenden en nog veel meer. Aan de bak maar.

Howto: Hoe je een Black & Tan maakt

Vandaag kwamen we toch op iets interessants; een Black & Tan. Daar hadden we nog nooit van gehoord bij de Beer. Na even inlezen werd ons verteld dat we een lichte Pale Ale of Lager moesten pakken en een donkere Stout. Meteen het magazijn ingedoken om iets bruikbaars te pakken 20 pogingen later! Hoppa bieren mengen! Maar dan juist niet...

EK 2020: Samenvatting van de Beer

Eindelijk, na 4 jaar heeft Nederland zich weer eens gekwalificeerd voor een eind toernooi. Na de mislukte kwalificatie in 2016 (EK) en 2018 (WK) waren we toe aan een voetbaltoernooi in de zomer. De groep is bekend Nederland staat tegenover Oekraïne, Oostenrijk en Noord Macedonië. De oranje leeuwen spelen ook in deze volgorde. Allemaal in Amsterdam, lekker makkelijk ook, kunnen ze mooi met de noppen op het fietsie :)

Gran Prix van Zandvoort: Samenvatting

Zo dan, dat was de Beer eens een kwalificatie. Zandvoort, kort en uitdagend voor de coureurs. Vooral met de lange auto’s van tegenwoordig in tegenstelling tot de vorige Gran Prix van Zandvoort die voor het laatste gereden werd in 1985. En gewonnen werd door Niki Lauda in een McLaren.